Lider naprednjaka Tomislav Nikolić ne može da pobedi Borisa Tadića na predsedničkim izborima i bilo bi veoma čudno da se to desi. Kad Nikolić to nije uspeo da uradi sa celom SRS, pitam se kako će sa polovinom radikala.

Tadić je izborni pobednik, ima harizmu i program koji dosledno sprovodi, ima ugled u regionu i široj međunarodnoj zajednici, ostavlja utisak ozbiljnog državnika, koji ozbiljno brine o državi. Na drugoj strani imamo čoveka koji ne nudi nikakav program i nikakve garancije – kaže za Danas Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke.

Naprednjaci, ipak, najavljuju da će imati jakog predsedničkog kandidata koji će pobediti Tadića?

– Oni najavljuju mnogo toga. Te izjave treba tretirati kao i svaki drugi predizborni marketing. Stalnim junačenjem i hrabrenjem sebe samih i ponavljanjem priče o pobedi, oni veruju da će u to uveriti i druge.

Građani nisu zaboravili Tadićevo obećanje o otvaranju stotine hiljada radnih mesta, ali sada čuju da od toga nema ništa i da dolaze teški dani?

– Boris Tadić pre četiri godine nije mogao da predvidi krizu, kao ni malo ko. Mislio je da dolaze perspektivne godine. Sva nada je bila na velikim investicijama, na ulaganjima inostranog kapitala. Ali, kapital nema otadžbinu, čim profit počne da pada on beži dalje. Tako je bilo sa Ju-Es stilom. Tadić želi da pripremi građane da je svetska kriza tu i kod nas na delu, a ljudi vole nadu i obećanja o lepoj budućnosti. Moramo pronaći izvore za nadu, ali da ne bude prazna priča.

Mislite li da je Tadić pogrešio što je najavio predsedničke i parlamentarne izbore? Može li se ponoviti scenario iz 2000. kada je Milošević raspisao sve izbore i izgubio?

– Taktičko je pitanje šta je bolje za DS: da se spoje predizborne kampanje predsedničkih i parlamentarnih izbora ili ne. Ali to je još sve u sferi razmatranja, a najava predsedničkih izbora možda je i testiranje javnog mnjenja. Mogućnost raspisivanja predsedničkih izbora ne treba uzeti kao gotovu stvar.

Da li je DS već koncipirala izbornu listu kandidata i hoće li Boris Tadić biti nosilac liste?

– Ne, ne zna se, jer o listi uopšte nije bilo govora. Taj posao će uskoro biti rađen na organima stranke. To je dosta osetljivo pitanje, jer ukidanjem blanko ostavki sužava se prostor rukovodstvima stranaka da kasnije raspoređuje kadrove. Kada se neka stvar deli među ljudima, uvek ima i nezadovoljnih.

Za premijera Cvetkovića većina tvrdi da je bio mlaka i neprimetna figura. Da li će DS budućeg premijera birati pažljivije?

– Moramo prvo sačekati izbore, a onda ćemo odlučivati o imenu premijera i kadrovima za druga značajna mesta.

Da li ste vi spremni da ponovo budete poslanik?

– Kao političar i kao čovek koji je osnovao DS, dužan sam da njoj služim dotle dok ona smatra da mogu da budem koristan i dokle ja procenim da mogu da radim u punom kapacitetu kao poslanik.

Mnogo se priča o nesporazumima u vrhu DS. Ima li zaista prikrivenog sukoba?

– Da ima sukoba oni bi bili vidljiviji, imajući u obzir toliku radoznalost medija, ali ja ne mislim da ih ima, jer bi oni bili i rešavani. Ko koga koliko voli i ko s kim lakše sarađuje i više se druži, druga je priča i to imate u svakoj zajednici. Činjenica je da vodeći tim DS, uže Predsedništvo, odluke donosi skoro uvek jednoglasno nakon debata. Nekad se u početku složimo, nekad ne, ali u svakom slučaju Predsedništvo DS radi kao jedan harmoničan tim, koji prihvata zajedničke odluke.

Gde vidite DS nakon izbora, kao pobednika ili u opoziciji?

– Verujem da će DS sastaviti i narednu vladu, jer je njen koalicioni kapacitet najveći. Ne mogu prosto da vidim neku drugu koaliciju koja bi u ovoj krizi mogla da izvuče Srbiju iz krize, osim koalicije oko DS.

Ima li izgleda da se nakon nedavnih sukoba na vašoj listi nađe i LSV?

– O tome ćemo takođe razgovarati. Neke lične ili druge sitne nesporazume treba otkloniti i zato verujem da tu možemo naći rešenje. Svi s kojima se programski približavamo mogu se naći u jednoj široj koaliciji.

Pa i URS?

– Oni su nam napravili dosta neprilika kritikom vlade i samostalnom politikom oko regionalizacije. Uostalom, oni žele sami da izađu na izbore. Videćemo te njihove rezultate. Razgovaraćemo, ali ti razgovori treba da budu utemeljeni i tačno precizirani. Sva ova sadašnja „feudalizacija“ vlade i državnih i društvenih institucija donela je velike štete, a male stranke profitirale su od „ucenjivačkog kapaciteta“. To mora da se spreči koalicionim ugovorom i poslovnikom na samom startu.

Koliko je DS spremna na postizbornu koaliciju s naprednjacima?

– Nikada i ni u kom slučaju ne treba reći nikad, jer se u stvarnosti okolnosti menjaju. No, kako sada stvari stoje i s obzirom na prošlost i sadašnjost, ove dve stranke su toliko udaljene da ne mogu ni da zamislim stvaranje te takozvane velike koalicije.

Šta kažete na kampanju „belih listića“?

– Postoji jedna vrsta političkih „voajera“ kod nas. Oni bi da se ne „prljaju“ ulazeći u politiku, već samo da posmatraju, da budu nezadovoljni, da se ljute, ali ne bi sami da preuzmu neku odgovornost. Zato mislim da je to potpuno besmislena priča. Najgore od svega je što to čine intelektualci, koji nisu najgore prošli u ovih dvadeset godina. Građani, naravno, ne moraju da glasaju, ali voditi kampanju da se ne glasa je antidemokratski, jer se građani nagovaraju da ne izražavaju svoju volju i da utiču na izbor onih koji ih predstavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari