– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas najverovatnije neće otputovati u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini. Poseta će biti odložena na predlog Bakira Izetbegovića, člana bošnjačkog člana Predsedništva BiH, i to zbog hapšenja ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića. Izetbegović predlaže da se poseta predsednika Srbije odloži sve do okončanja ekstradicijskog postupka Oriću pred švajcarskim pravosudnim organima i do njegovog povratka u Bi H, dok predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, međutim, smatra da nema razloga za odlaganje. U kabinetu predsednika Srbije juče nam je potvrđeno da će poseta Sarajevu po svemu sudeći biti odložena.

„Još čekamo zvaničan stav i obrazloženje trojnog predsedništva Bosne i Hercegovine. Za sada nam je poznat samo stav Bakira Izetbegovića, ali ne i stavovi Dragana Čovića, člana predsedništva hrvatskog entiteta, ali i Mladena Ivanić, predsedavajućeg trojnog predsedništva BIH“, kaže za Danas Stanislava Pak, savetnica za medije predsednika Srbije. Ona nije želela da komentariše Izetbegovićev zahtev da posetu treba odložiti do okončanja ekstradicionog postupka Naseru Oriću.

Inače, predsednik Nikolić juče je u razgovoru sa dosadašnjim ambasadorom BiH Rankom Škrbićem naveo da se odnosi Srbije i BiH ne mogu zasnivati na procesima koji se vode protiv pojedinaca koji su počinili ratne zločine i da neće ni na koji način uticati na sudbinu optužnice protiv ratnog komandanta muslimana u Srebrenici Nasera Orića. Srbija je, prema njegovim rečima, posvećena očuvanju stabilnosti u regionu i uložila je mnogo truda u prethodne tri godine kako bi se među zemljama bivše Jugoslavije uspostavili što bolji odnosi.

„To je politika koju će Srbija voditi i dalje, a nadamo se da će i druge zemlje Balkana, Bosna i Hercegovina pre svih, uložiti podjednake napore i pomoći Srbiji da ovaj region jednom zauvek postane oaza stabilnosti“, rekao je predsednik Nikolić.

 U formalnom zahtevu Izetbegovića upućenom predsedavajućem Mladenu Ivaniću Draganu Čoviću navodi se da je neophodno da se poseta srpskog predsednika odloži kako bi bila održana u povoljnijim političkim okolnostima. On smatra i da dolazak Nikolića u Sarajevo u ovom trenutku ne bi doprineo ciljevima zbog kojih je planiran.

 Bošnjački član predsedništva u zvaničnom saopštenju objašnjava da Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan njenim organima gonjenja.

„Očekivali smo da će, u duhu dobrosusedskih odnosa, Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih sporazuma i protokola dveju država i ovaj predmet ustupiti BiH i da Švajcarskoj neće uputiti zahtev za ekstradiciju Orića“, navodi se u zahtevu objavljenom na sajtu Predsedništva BiH. Ministarstvo pravde Srbije 12. juna, prema informacijama, koje smo dobili diplomatskim kanalima, ipak je uputilo švajcarskim vlastima zahtev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića, navodi se u saopštenju.

„Takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola“, ističe se u saopštenju Izetbegovića i podseća da je tokom 2013. između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije potpisan Protokol o saradnji u progonu počinitelja krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena krivična dela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog. Inače sa zvaničnog sajta Predsedništva BIH juče u toku dana nije skinuta najava zvanične posete srpskog predsednika i najava njegovog zvaničnog dočeka.

 

Ivanić: Korak unazad

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je juče u Banjaluci da nema razloga da bude odložena poseta BiH predsednika Srbije Tomislava Nikolića zbog hapšenja Nasera Orića, ali da ova institucija o tom pitanju još ništa nije odlučila. „Mislim da ovo nije dobro, vraća nas puno koraka unazad i može da stvori loš ambijent. Nijedan čovek ne može biti razlog za narušavanje odnosa dveju zemalja“, upozorio je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari