Stvari su na ivici, mi se borimo, velike sile se bore protiv nas: Vučić o članstvu Kosova u Savetu Evrope i rezoluciji o genocidu u Srebrenici 1Foto: TV Pink / Printskrin

U svom prvom obraćanju nakon povratka iz Njujorka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je u toku sprovođenje zavereničke teorije o srpskoj krivici zašto Kosovo neće sa ogromnom izvsnošću postati članica SE, kao i da zna da ćemo da izgubimo u glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, ali da je ugled Srbije ipak odbranjen.

Vučić je istakao da se 16. maja očekuje glasanje o prijemu kosova u Savet Evrope (SE) i da se to ne može „posmatrati izolovano“.

Naglasio je tri stvari koje se moraju uzeti u obzir.

„Umesto obligation, stavljena je reč commitment, a vezana je za dopunjavanje poglavalja 35. i uvođenje oddatnih obaveza za Srbiju na Evropskom putu“, rekao je.

„Tačka dva je prijem Kosova u SE“, rekao je Vučić i dodao da se vodi kampanja neistina i fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i provođenja zavereničkih teorija o srpskoj krivici zašto Kosovo neće sa ogromnom izvsnošću postati članica SE.

Rekao je i da se ponosi pokušajima sprečavanja da do toga dođe.

„Nakon čudnih poseta Atini dolazi do izmena“, istakao je predsednik Srbije i dodao se od tada ne pominje Zajednica srpskih opština (ZSO).

Naglasio je i „lakrdijački deo“, a to je da je Srbija kriva za nemogućnost formiranja ZSO i dodao da se ZSO ne sastoji samo od četiri srpske opštine.

Kako je istakao, „mi se borimo, velike sile se bore protiv nas, nastavićemo da se borimo“ i dodao da su stvari na ivici jer je potrebna većina od 31 zemlje članica, kao i da veruje da će Kosovo imati između 29 i 33 glasova.

Rezolucija o Srebrenici – „Znamo da ćemo izgubiti u završnici“

Vučić je rekao i da je dobio nacrt rezolucije o Srebrenici i podsetio da je pre dvadesetak dana rekao „da o tom pitanju ne postoji saglasnost ni u Bosni i Hercegovini“ i dodao da „amerikanci znaju da je donošenje te rezolucije brutalno gaženje dejtonstkog sporazuma“.

Objasnio je i da bi u Generalnoj skupštini UN, po prvi put u njenoj istoriji, treblao da se odlučuje o aktu oko kog ne postoji saglasnost naroda zemlje koje se rezolucija tiče, dok je za Rezoluciju o genocidu u Ruandi bila potrebna saglasnost celog afričkog kontinenta.

„Kada po strani ostavite sve manjkavosti u transparentnosti procesa, moje pitanje za naše američke partnere je „Zašto dozvoljavate kršenje Dejtonstkog sporazuma?““, upitao je Vučić.

Vučić je istakao da je razgovarao „bilateralno sa 22 predsednika i premijera širom sveta, sa šest zvaninika UN i sa predstavnicima 111 zemalja u UN“ i dodao da je „nastavio to daradi danas, da će nastaviti sutra i da će nastaviti svaki dan“ jer je, kako kaže, „dobro znao šta je namera onih koji su podnosioci rezolucije, kako Nemaca, tkao i onih iz Sarajeva“.

„Biće i onih koji će glasati za rezoluciju i koji sa mukom glasaju za rezoluciju, dobro razumevajući o čemu je reč i kakav je geopolitički plan u pitanju“, istakao je predsedik Srbije i dodao da „neki hoće da pokriju svoje ćutanje o Gazi i svoju nesposobnost za rešavanje problema u svetu i kažu evo krivci su vam Srbi“.

Istakao je da će biti većine onih koji će glasati za rezoluciju u odnosu na one koji će glasati protivv, ali da „stvarne većine neće biti“, jer je jedna „mala Srbija napravila veoma neizvesnu utakmicu najvećim silama sveta“.

Komentarišući izjave ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića i predsednice Kosova Vjose Osmani Vučić je rekao: „Prijem Kosova u Savet Evrope znači tužbe protiv građana Srbije, tužbe za ratnu odštetu, shvatili smo od najviših predstavnika Sarajevskog režima sve ovo ima samo jedan cilj, a to je tužba za naknadu štete, za ratnu odštetu, plaćanje, i novu reviziju protiv već postojeće presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.“

„Znamo mi da ćemo da izgubimo u završnici, ali takođe znamo da smo odbranili ugled Srbije, jer je više od stotinu zemalja iskazalo poštovanje našoj zemlji“, kazao je Vučić.

Dodao je i da će u roku od mesec dana nakon glasanja, pobediti dva NATO kandidata, Litvaniju i Crnu Goru, u trci za nestalnu članicu Saveta Bezednosti.

Nikada sedmočasovno radno vreme

On je izjavio i da, dok je na toj funkciji i dok ima uticaja u vladajućoj partiji, nikada neće prihvatiti ideju o sedmočasovnom radnom vremenu.

„Kako možete za 35 sati da uradite isto što i za 40 sati. Mislim da je i 40 sati rada malo i baš me briga šta su mislili radnici u Čikagu. Čovek treba i mora da radi više“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, komentarišući odluku Crne Gore.

On je naveo da bi skraćivanje radnog vreme sa osam na sedam sati dnevno vodilo tome da se sutra traži smanjenje na šest sati dnevno i četiri dana nedeljno.

„Do 2027. od tog posla nema ništa“, istakao je Vučić.

Nema uvođenja smrtne kazne – bilo bi antievropski

Vučić je kazao i da su ga stranačke kolege ubedili da ne mogu da se menjaju zakoni o smrtnoj kazni.

„Ubedili su me da ne mogu da se menjaju zakoni o smrtnoj kazni, jer bi to bio antievropski čin“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da on neće da kvari evropski put.

Prema njegovim rečima, predsednica Skupštine Ana Brnabić u to ga je ubeđivala tri dana.

Poručio je da će Srbija ostati na evropskom putu, uprkos svim pokušajima nekih da je oteraju sa evropskog puta, koji će se zbog toga nervirati.

„A to da ćemo da uđemo u Evropu za godinu, dve ili tri, nećemo, ne zbog nas, već zbog njih, a oni kojima obećavaju da će da uđu za godinu, dve ili tri su mnogo glupi pa im veruju“, izjavio je Vučić.

Vučićevo obraćanje iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike prvo je obraćanje nakon njegovog povratka iz Njujorka. Prilikom boravka u SAD Vučić je prisustvovao redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i vodio diplomatsku akciju protiv usvajanja Rezolucije UN o Srebrenici,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari