Premijer Srbije Aleksandar Vučić i odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo konstatovali su juče da je ulazak Srbije u EU od obostranog interesa, ali su istakli da Srbija mora da sprovede još mnogo reformskih procesa.

„Mislim da nije na meni da vam govorim o teškoćama, ali proces pridruživanja je sveobuhvatan projekat koji nalaže napredak u mnogim obastima, a najpre onim najvažnijim, kao što su pravo, vladavina zakona i borba protiv korupcije“, rekao je Barozo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Palati Srbija.

Evropska komisija je spremna da podrži reforme u Srbiji i za to je izdvojila sredstava iz IPA fondova, izjavio Barozo dodavši da će se podrška EU usredsrediti na jačanje pravne države i ekonomske reforme. Barozo je naveo da je Srbija ostvarila krupan napredak na putu evropskih integracija i da EU sa njom gradi sve snažnije partnerstvo.

On je podsetio da je za sada otvoren skrining za 18 od ukupno 35 poglavlja i pozdravio napore koje Vlada Srbije ulaže na učvršćivanju vladavine prava, u borbi protiv korupcije i kriminala, poštovanju ljudskih prava kao i reformi državne uprave.

„Jedna od lekcija koje smo naučili iz iskustva drugih zemalja je da proces pristupanja mora da bude transparentan. Članstvo u EU nije napor i želja malobrojnih. U tome treba da učestvuju sve relevantne institucije, skupština, brojna regulatorna tela i organizacije građanskog društva“, rekao je Barozo.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je kazao da su obe strane pokazale viziju i hrabrost, što je materijalizovano kroz mnogobrojne sporazume.

Premijer Srbije je istakao da je punopravno članstvo u EU prioritet Vlade Srbije, a kao oblast u kojoj Srbija mora najviše da radi da bi ispunila standarde EU naveo je zaštitu životne sredine.

Vučić je u palati „Srbija“ rekao da smo svesni i da znamo da je bezbroj obaveza pred nama, da ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri meseca ali će ih doneti za tri godine i da moramo te reforme da preduzmemo i obavimo ako hoćemo da budemo evropsko društvo. Kako je dodao, mi znamo gde nismo obavili svoj posao kako treba, a Barozo je svoje primedbe izneo na prijatan način.

Vučić je objasnio da mu je Barozo pokazao izveštaj o ostvarenom napretku Srbije u kojem su zelenom bojom obeleženi sektori u kojima je Srbija najviše postigla, žutom tamo gde postoje problemi, a crvenom tamo gde uopšte nije u skladu sa evropskim vrednostima.

„U ovom izveštaju ima pet crvenih oblasti, a jedna je posebno crvena, to je životna sredina, gde ništa nije u skladu sa EU“, rekao je Vučić. On je dodao da su među lošima i finansijska kontrola, poglavlje 32 za koje očekuje da bude otvoreno pre kraja godine, zatim poglavlja 23 i 24 vezana za pravosuđe i ljudska prava, poljoprivreda i seoski razvoj. Prema njegovom mišljenju, tokom pregovora Srbija će imati ipak više problema sa nekim „žuto obojenim oblastima“.

Barozo je posetio i Obrenovac koji je nastradao u poplavama gde je obišao školu Jovan Jovanović Zmaj koja će biti prva obnovljena novcem iz EU.

„Prošlog ponedeljka je EK donela odluku da preusmeri 30 miliona evra iz pretpristupnih fondova ka Srbiji. Ovim novcem će se finansirati kratkoročna obnova poplavljenih područja. Na taj način obnova na terenu može da počne narednih dana. Osim toga, EK u saradnji sa UN i Svetskom bankom 16. jula će u Briselu organizovati veliku donatorsku konferenciju. Novac koji će biti prikupljen će doprineti sanaciji nastale štete i izgradnji mehanizama za prevenciju elementarnih nepogoda. Pozvao bih Srbiju da iskoristi sredstva iz Fonda solidarnosti EU“, naveo je Barozo koga je u Obrenovcu dočekao predsednik opštine Miroslav Čučković.

Baroza je na aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pohvala pregovaračkom timu

Žoze Manuel Barozo je napomenuo da je EU impresionirana, mada ne i iznenađena, profesionalizmom i visokim kvalitetom pregovaračkog tima Srbije. „Ohrabruje nas način na koji su oni pripremali tu obilnu dokumentaciju i koliko su kompetentni“, izjavio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari