Klačar: DSS-Dveri imaju šanse da uđu u Skupštinu 1Foto: Božidar Petrović/FoNet

Današnji ponovljeni izbori na petnaest biračkih mesta imali su za cilj da se dobije odgovor da li lista DSS – Dveri prelazi cenzus, slažu se sagovornici Danasa i dodaju da lista SDS- LDP -LSV može biti relativno spokojna, jer neće skliznuti ispod cenzusa. Sagovornici Danasa sa istom sigurnošću nisu mogli da tvrde da li će DSS-Dveri preskočiti famozni cenzus, ali objašnjavaju da im je maksimalno potrebno oko hiljadu osvojenih glasova.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Oko 20.000 građana danas je ponovo moglo da glasa na biračkom mestu 22 na Novom Beogradu i 48 u beogradskoj opštini Palilula, zatim na mestu broj 9 u Bačkoj Topoli, na mestu broj 5 u Sremskim Karlovcima, kao i na biračim mestima 39 I 57 u Jagodini. Građani će ponovo na birališta i na biračkom mestu 24 u Kladovu, 86 u Užicu, 24 i 65 u Vranju, kao i na pet biračkih mesta u Nišu – na biračkom mestu broj 4 u Medijani, 28 na Paliluli, 13, 16, 23 u Panteleju. Glasanje će biti sprovedeno po izbornim listama koje su utvrđene za narodne poslanike, a RIK je za njihovo sprovođenje obrazovao nove biračke odbore.

„Objektivno govoreći DSS – Dveri imaju velike šanse da pređu cenzus, jer se ne radi o velikom broju glasova koje oni treba da osvoje. Ako se ponovi izlaznost slična onom sa parlamentarnih izbora biće im potrebno između 550 i 600 glasova, odnosno pet odsto plus jedan glas. U najgorem slučaju koaliciji DSS-Dveri biće potrebno malo manje od hiljadu glasova i sve će zavisiti od izlaznosti, ali sam ubeđen da im izlaznost neće praviti bilo kakav problem. Osim što nije u pitanju veliki broj glasova, ova koalicija ima realnu mogućnost da pređe cenzus, jer je nakon mitinga opozicije napravljena određena vrsta klime koja može da im pogoduje i koja može da motiviše birače opozicije da glasaju za DSS-Dveri, kaže Bojan Klačar, direktor CeSID-a, dodajući da ne očekuje da će se nakon ovih ponovljenih izbora, osim položaja DSS-Dveri bilo šta drugo promeniti.

Klačar napominje da, objektivno govoreći, ne postoji šansa da neka druga koalicija ili stranka siđe ispod cenzusa. „Na nivou teorije je da SDS-LDP-LSV mogu da idu ispod cenzusa, osim ukoliko bi se poklopile neke dve stvari. Prva je da izlaznost bude natprosečno visoka, ali i da ova koalicija osvoji katastrofalno loš rezultata. Teško da će se poklopiti takve okolnosti“, kaže Klačar.

I Dragomir Anđelković, politički analitičar, ocenjuje u razgovoru za Danas da nijedna druga stranka i koalicija, osim DSS-Dveri, ne bi trebalo da se oseća ugroženo današnjim ponovljenim izborima. „Mala je verovatnoća da će neko drugi pasti ispod cenzusa , jer SDS-LDP-LSV otprilike imaju 700-800 glasova u plusu. Što se tiče DSS-Dveri za njih postoji realna šansa da padnu ispod cenzusa, jer je njima potrebno 800-900 glasova, obzirom da na ponovljenim izborima treba da glasa oko 20.000 birača. To nije lako postići, ali će umnogome sve zavisiti od izlaznosti građana, ali i od toga koliko će biti efikasna podrška DS Bojana Pajtića i Dosta je bilo Saše Radulovića, koja im je obećana. Umnogome zavisi i od tradicionalnih DSS-birača i od toga koliko će oni biti motivisani za glasanje“, smatra Anđelković.

Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga, izjavio je medijima da bi koalicija DSS-Dveri na ponovljenim izborima morala da osvoji oko 930 glasova, kako bi ušla u parlament. Kada je reč o koaliciji SDS-LDP-LSV, koja je sada iznad cenzusa, Bogosavljević smatra da ta koalicija na ponovljenim izborima mora da osvoji „istih tih 930 glasova, minus ovo sad što imaju, a to je, mislim, 378 glasova preko cenzusa i plus jedan glas“, dakle oko 500-600 glasova. Iako sagovornici Danasa tvrde da će ogromna pažnja opozicije biti usmerena na rezultate ponovljenih izbora, oni ne očekuju neke velike probleme i tenzije. Glasački listići za ponovljene izbore biće bele boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičaste. Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati, kada prestaje da važi i izborna tišina. DSS-Dveri otvoriće vrata svog izbornog štaba za novinarske ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari