Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas smenjen je juče na sednici Skupštine grada sa 60 glasova „za“ i nijednim glasom protiv, jer odbornici DS nisu hteli da učestvuju u tajnom izjašnjavanju.

Đilas je, posle pet godina vođenja prestonice, smenjen voljom odbornika SNS, SPS, PUPS, JS i DSS. Rasprava koja je prethodila glasanju trajala je oko pet sati.

Đilas će u narednih mesec dana ostati da „tehnički“ obavlja funkciju gradonačelnika, a ukoliko vlast do tada ne bude prekomponovana i ne bude izabran novi prvi čovek Beograda, Vlada Srbija moći će da proglasi privremenu upravu. Nakon toga, rok za raspisivanje novih izbora je dva meseca, posle čega oni moraju da se održe najkasnije za 60 dana. Samim tim, eventualni izbori se mogu očekivati, kao što je Danas juče objavio, u martu.

Odbornik SPS Nikola Nikodijević izjavio je da će „već danas“ početi razgovori sa SNS i drugim strankama u Skupštini grada o daljem funkcionisanju vlasti u Beogradu i istakao da se socijalisti zalažu za izbore na proleće.

Predsednik Gradskog odbora SNS Nebojša Stefanović u izjavi novinarima je naveo da za sada još niko nije zvanično kandidovan za novog gradonačelnika, iako „ima mnogo kvalitetnih ljudi“ koji bi mogli da se nađu na tom mestu. Stefanović je ocenio i da će na sledećim izborima u Beogradu DS dobiti „manje od 15 odsto glasova“.

Na početku jučerašnje sednice Skupštine grada bilo je prisutno 106 od ukupno 110 odbornika, da bi neposredno pred glasanje o izmenama dnevnog reda u skupštinsku salu došao i 107. odbornik – Milan Krkobabić, zamenik predsednika PUPS.

Za predlog promene dnevnog reda i dodavanje tačke po kojoj bi se glasalo o smeni Đilasa, što je predložilo 46 odbornika SNS i DSS, glasalo je 57 odbornika. Glas „za“ dali su i predstavnici PUPS, čiji se stav nije znao sve do noći uoči sednice, dok SDPS Rasima Ljajića nije podržala tu inicijativu.

„DS je izgubila legitimitet u Beogradu i za to su najbolji pokazatelj izbori u Zemunu, gde su demokrate osvojile svega osam odsto glasova“, naveo je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić. Odbornik DSS Nebojša Bakarec među razlozima za odlazak Đilasa naveo je nerealizovani projekat metroa, izgradnju „preskupog“ mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra i uvođenje sistema Bus plus.

S druge strane, odbornik DS Božidar Đelić je smenu gradonačelnika ocenio kao „predmet različitih političkih ucena“, ukazujući da je Milan Krkobabić „jedva podigao ruku“ i glasao za izmenu dnevnog reda sednice. „Znamo da ste ucenjeni“, poručio je Đelić očigledno se obraćajući Krkobabiću.

Đelić je ukazao da je na delu najdirektnije kršenje izborne volje Beograđana i da je uveren da im to „Beograđani neće oprostiti“. „Prošle godine Tomislav Nikolić pobedio je Borisa Tadića na republičkom nivou sa malom razlikom u glasovima, dok je Dragan Đilas u Beogradu pobedio Aleksandra Vučića sa deset odsto razlike. Vidimo se za koju nedelju, za koji mesec, danas počinje borba za Beograd“, istakao je Đelić.

Na jučerašnjoj sednici konstatovan je i prestanak funkcije predsedniku Skupštine grada Aleksandru Antiću, koji je postao ministar saobraćaja i čiji je odlazak u Vladu bio „okidač“ za smenu Dragana Đilasa.

Dragan Đilas najavljuje brzi povratak

Ponovo ću biti gradonačelnik

Dragan Đilas, koji je u Skupštini grada prisustvovao raspravi, ocenio je da je njegova smena politički odgovor na tvrdnje koje je iznosio – da Srbija pod vlašću SNS i Aleksandra Vučića klizi u diktaturu. Đilas smatra da će izbori u Beogradu biti održani na proleće, kao i da je jasno da „oni koji u Srbiji odlučuju“ hoće da ih spoje sa vanrednim republičkim izborima. Đilas je najavio i da će se ponovo kandidovati za gradonačelnika Beograda. „Verujem da će Beograđani na izborima pokazati da je ovaj smer u kojem se kreće grad pravi i da ću ponovo biti gradonačelnik“, ukazao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari