Konsultacije dva dana kod Vučića u SNS 1Foto: Fonet

Razgovori premijera Srbije Aleksandra Vučića sa pojedinim predstavnicima političkih stranaka, koje su ušle u parlament, o formiranju vlade Srbije trajaće dva dana – sutra i u četvrtak, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Kako saznajemo, razgovori se neće voditi u VladI Srbije već u prostorijama Srpske napredne stranke.

Do sada još poziv nije stigao liderima opozicionih stranaka, koji su se izjasnili da će se odazvati – Čedomiru Jovanović, Saši Raduloviću i Bošku Obradoviću, kao ni partneru u odlazećoj Vladi Ivici Dačiću.

Takođe, danas pre podne, nisu bili pozvani ni predstavnici stranaka koje su na izborima nastupile na listi Vučićevog SNS. Međutim, ova situacija može još večeras da se promeni, budući da je, recimo, poziv na konsultacije kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kako saznajemo, stizao je u stranke preko kurira – poštom. Nije isključena mogućnost ni da poziv stigne putem telefona iz premijerovog kabineta ili informativne službe SNS.

Kako za Danas nezvanično kažu izvori bliski naprednjacima, nije izvesno da li će se mandatar za sastav nove vlade javno sastajati sa predstavnicima stranaka koje čini koaliciju oko SNS, ali „kontakti sa njima svakako postoje“.

Naši sagovornici kažu da „još ništa nije potpuno sigurno“ kada je reč o kadrovskim rešenjima, uključujući učešće socijalista u novom sazivu izvršne vlasti.

„Kako stvari trenutno stoje, moguće je da SPS ponovo bude deo vlade, ali ništa nije precizirano. Ne isključuje se ni mogućnost da lider SPS Ivica Dačić bude ministar za rad odnosno da zameni Aleksandra Vulina na toj funkciji. Vulin će, svakako, biti ministar i u narednom sazivu vlade, kao i Rasim LJajić, ali ne zna se da li će oni zadržati dosadašnja ministarstva“, tvrde izvori Danasa. Međutim, nezvanično saznajemo i da Dačiću nije ponuđeno ministarstvo rada, a podsetimo, on je ranije demantovao za Danas tvrdnje da mu je SNS predlagao da bude predsednik parlamenta ili ministar odbrane.

Kada je reč o Vučićevom savezniku sa izborne liste Nenadu Popoviću, za koga se spekuliše da može da preuzme neki od resora u vladi koji su važni za odnose sa Moskvom, nezvanično se tvrdi da SNS i SNP zasada nisu vodili nikakve razgovore o funkcijama.

Velika enigma odnosi se i na to ko će postati novi šef srpske diplomatije. U tom kontekstu spekuliše se da Dačić „verovatno neće ostati na čelu MSP-a“, a kao potencijalna kandidatkinja za tu funkciju pominje se dosadašnja ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari