Maja Gojković: Nema kompromisa sa desnicom 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Srpska napredna stranka neće praviti nikakve kompromise sa partijama desnice, niti će sa njima ulaziti u koalicije. Oni su naši politički protivnici. I iskreno se nadamo da će se građani i AP Vojvodine i Srbije opredeljivati za budućnost, a ne za retrogradne ideje, koje oni propagiraju“, kaže u razgovoru za Danas Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije i prva na pokrajinskoj izbornoj listi Srpske napredne stranke, dodajući da je porast podrške desnici trend u čitavoj Evropi, ali da će 24. aprila građani odlučiti da li će ih neka od partija desnice zastupati u parlamentu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


*Ko je za vas sve neprihvatljiv partner posle izbora?

– Oni koji ne dele ideje SNS i ideje našeg četvorogodišnjeg plana za Srbiju. Neprihvatljivi su oni koji pokušavaju da Srbiju vrate u prošlost. Oni, koji se okreću prošlosti – bilo devedesetim ili dvehiljaditim i pljačkaškim privatizacijama, nisu poželjan partner za SNS.

*Da li je SPS bio dobar partner do sada i da li bi mogao da bude poželjan partner i u budućnosti?

– Nisam razmišljala o tome. Mi smo svi politički protivnici u izbornim kampanjama. Ne vidimo nikoga kao neprijatelja, ali u izbornoj kampanji svaka stranka želi da istakne rezultate, koje je ostvarila u resorima koje obavlja. No, kada nas neko napada, normalno je da ćemo odgovoriti. Videćemo kada se završe izbori i vidimo ko je i koliko zadobio poverenje građana pokrajine i Srbije.

*A svakodnevne varnice na relaciji SNS – SPS?

– Mi ne gledamo na SPS kao na nekoga sa kim smo u zavadi, ali primetno je da u poslednje vreme iz SPS stalno šalju poruke netrpeljivosti prema SNS ili uvrede na račun Aleksandra Vučića i njegovog tima. Videli smo poruke mržnje čelnika SPS na račun Jadranke Joksimović, Zorane Mihajlović i kritike na račun članova vlade iz redova SNS. Neka se Ivica Dačić raspita šta se to dešava u njegovoj stranci i neka se opredeli da li želi da nastavi put budućnosti sa SNS, ili ima ideju ujedinjavanja, posle izbora, sa drugima, a protiv Vučića i SNS. To nije pitanje za nas, to je pitanje za SPS. Pitanje je kako to ovakve izjave prolaze nekažnjeno, bez reakcije predsednika SPS. Setite se fotografisanja sa navijačima. Malo mnogo je toga u poslednje vreme, da bi sve bilo slučajno.

*Kako vidite to što se opozicione proevropske stranke zaklinju da neće u koaliciju sa vama?

– Možda im je to deo predizbornog slogana „mrzimo Vučića“. Nisam primetila da ih je bilo ko i zvao.

*Da li je i parlament, kako tvrdi Mićunović, postao sredstvo u rukama premijera Vučića?

– Ta izjava je maliciozna i predstavlja pokušaj udaranja na sećanja svih građana Srbije i na ono kako je izgledao parlament za vreme vladavine DS. To je period kada je DS vladala našim životima. Neću i ne mogu da zaboravim da se u to vreme glasalo iz Soluna i Bodruma, kada je šef poslaničke grupe DS bio Bojan Pajtić. Možda je na taj period mislio Dragoljub Mićunović, ili možda na još jedno fantastično dostignuće demokratije kada je Gordana Čomić isključila čitavu poslaničku grupu sa sednice, čak i poslanike, koji tada nisu ni bili u parlamentu. Srećom u ove dve godine parlament je dobio sve pohvale za svoj rad, a šta građani Srbije misle videćemo prilikom glasanja 24. aprila.

*Opozicija ne misli tako i zamera vam na načinu vođenja sednicom?

– Mi smo sve učinili, da u parlamentu, svako, u skladu sa poslovnikom, ima pravo da iznese svoj politički stav, ali je opozicija ostala upamćena po hiljadama amandmana u kojima se jedino kaže – briše se. Dragoljub Mićunović nije došao više od dva-tri puta u parlament.

*Nosilac ste liste za pokrajinske izbore. Spekuliše se da vam je namenjena neka visoka funkcija, poput pokrajinskog premijera?

– Veliki je kompliment biti na visokoj poziciji na listi, kako za pokrajinske, tako i za republičke izbore. Time se vrednuje moj dosadašnji rad u parlamentu. To je ujedno kompliment i ženama Srbije, koje se bave odgovornim poslom kao što je politika. Tim pre, što, u poslednje vreme, vidimo da iz redova DS i drugih stranaka koje učestvuju na izborima izvire mržnja i netrpeljivost prema ženama, posebno iz SNS, koje se bave politikom.

*Koje će vam teme biti u kampanji?

– Naše teme će biti objedinjene sa velikim temama i planovima koje je SNS napravila za naredni četvorogodišnji period i ja to zovem četiri puta četiri, odnosno četiri velike teme za četiri godine, koje podrazumevaju i Vojvodinu. To je pristojan posao, sa pristojnom zaradom, poboljšanje stanja u zdravstvu, obrazovanju i pravda za sve. U okviru otvaranja radnih mesta, svakako, treba imati u vidu i potencijale poljoprivrede, koje Vojvodina ima i pored toga šta je DS uspela da uništi i poljoprivredu u pokrajini.

*Upravo DS optužuje vašu stranku da je uništila vojvođanskog seljaka?

– Kako da im objasnim, a da ih mnogo ne povredim. Moraju da se probude iz sna koji imaju šesnaest godina. Dok vi i ja razgovaramo, Bojan Pajtić je premijer Vojvodine. Kako opozicija može da uništi poljoprivredu Vojvodine?

*Zašto Srbija nije reagovala na sve te zloupotrebe u Pokrajini, ako ih je bilo?

– Kad god se spomene da je bilo nekih malverzacija Pajtić i DS istaknu parolu da su to politički progoni.

*Pa ima li političkih progona ?

– Vi mislite da kada neko čini zloupotrebe, a drugi pokuša da to istraži, da je to politički progon? Mi nećemo da vodimo negativnu kampanju. Sa jedne strane imamo rezultate vlade koju predvodi Aleksandar Vučić i koliko je Srbija napredovala za dve godine, a sa druge strane imamo rezultate Bojana Pajtića. I ne moramo mi da govorimo mnogo jedni o drugima, videćemo šta će reći građani Vojvodine. Konačno imaju mogućnost da kažu nešto o simbolima propasti Vojvodine Heterlendu i Kamenici 2.

*Zašto SNS ne želi da saopšti ime kandidata za pokrajinskog premijera kada se već zna da je Vučić kandidat na republičkom nivou?

– Mi na republičkom nivou izlazimo sa našim rezultatima i sa svime što je vlada Aleksandra Vučića postigla za dve godine, želeći da dobijemo otvoreni i jak mandat i poverenje za naredne četiri godine kako bismo mogli da sprovedemo naš plan do 2020. U Vojvodini smo mi opoziciona stranka, ali mislimo da Vojvodina zaslužuje mnogo bolje i zato nudimo tim ljudi koji može u saradnji sa lokalnim samoupravama i Vladom Srbije da uradi mnogo.

*Mogu li SVM i LSV da vam umanje pobedu u Pokrajini?

– Mi nećemo nikoga da pobeđujemo. Hoćemo da budemo izbor građana Vojvodine i nikada nećemo razumeti politiku pobede jednih nad drugima. Mi zagovaramo politiku ujedinjenja.

*Govorite o ujedinjenju, a sve vreme govorite o Pajtiću kao nekom ko je uništio Vojvodinu?

– Mi nećemo da se ujedinimo sa Pajtićem, već sa građanima Vojvodine, koji žele da žive kao sav normalan svet. Dok građani u Vojvodini sve lošije žive, dotle članovi DS žive sve bolje, a znamo šta su imali, kada su 2000. došli na vlast. To je ono što boli svakog običnog čoveka koji sastavlja kraj sa krajem. Zato ćemo kao opoziciona stranka, kritikovati Pajtića. Da li nam je to, možda, zabranjeno?

*Pored Pajtića i kompletna proevropska opozicija tvrdi da ne postoje fer uslovi za slobodne izbore u Srbiji?

– Kako to ne postoje fer uslovi. Imamo zakone, proceduru, koja postoji i koja se sprovodi godinama.

*Da li predstavnici vlade koriste svoju poziciju u izbornoj kampanji?

– Nisam to primetila.

*Mislite da otvaranje škola, fabrika i renoviranje bolnica nije deo kampanje i nije tempirano baš pred izbore?

– Ne traže građani od nas da prestanemo da radimo zbog kampanje. A ako opozicija tako kaže, to je njen način razmišljanja. Ja, uopšte, ne pratim šta Pajtić radi. On ne radi ništa i nemam tu dilemu da li će on zloupotrebljavati funkciju u izborne svrhe. Sve što on obavlja je vlada u senci petkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari