Mladi kadrovi SNS na testu lojalnosti 1

Slučaj „Savamala“ u opozicionim krugovima smatra se početkom silazne putanje vlasti Aleksandra Vučića. Međutim, lider SNS je na stranačkoj skupštini u subotu povukao poteze koji treba da tu krizu stabilizuju u fazi kontrole štete, i da je dalje usmere u željenom pravcu. Željeni pravac je da afera ne preraste u građanski i opozicioni protest širih razmera, koji bi bacio u senku na svečano formiranje vlade. Ili, koji bi parirao tom događaju. Uostalom, setimo se kako je izgledala glamurozno inauguracija Vučićeve vlade 2014. sa balkona Doma Narodne skupštine, gde su se organizovano okupile pristalice SNS. Sada bi baš u to vreme, samo koji metar dalje u Pionirskom parku a ispred Skupštine grada, mogli da protestuju opozicionari i građanska udruženja „Ne davimo Beograd“, upravo zbog noćnog rušenja objekata u Savamali.

Noćno rušenje objekata u Savamali proizvelo je krizu trostruko. Prvo reč je o rušenju zbog projekta Beograd na vodi koji je na dubljem nivou test pristanka građana Srbije na društvo, u kome će pojedini imati kartu za rajsko naselje, dok će većina građana ostati izvan tog elizijuma. Svojevrsna beogradska projekcija globalističkog prebogatog centra i bedne periferije. Doduše, iz vlasti je sugerisano da će karta, odnosno cena kvadrata biti dostupna i jeftina, ali svakako sam taj projekat simboliše jedno društveno uređenje. Urbanizam i gradnja, posebno putogradnja, jesu, ne zaboravimo, osnov državnog uređenja, još od prvih gradova. Za Beograd na vodi je, ne zaboravimo, usvojen i specijalni zakon o eksproprijaciji, po kome su i rušeni objekti u Savamali. Drugi izvor krize, sem ovog političkog i simboličkog je pukotina u najbližem premijerovom okruženju. Rušenje je sprovedeno uz potpuno pogrešnu političku procenu, što ukazuje da u vrhu vlasti postoji problem lojalnosti.


Očigledno je da je i Vučić pripremio odgovor na taj problem – sa obrazloženjem da će neki biti u izvršnoj vlasti, smanjio je broj potpredsednika SNS sa šesti na četiri, u igru uveo četiri nova lica. Nisu svi od njih baš najmlađi lavovi SNS, ali Marija Obradović i Milenko Jovanov svakako jesu. Uz to, na mesto šefa IO doveo čoveka poznatog u uskim krugovima koji prate politiku, iznenadivši sve koji su tu videli proverenog Bratislava Gašića. Ovim kadrovskim merama izvršena je tiha čistka u vrhu SNS, tako da dosadašnji moćni ministri više neće imati uporište u stranačkoj organizaciji. Ili barem ne na taj način da njihovi lični sukobi proizvode frakcije unutar SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari