N1: Ko je "fantomski glasač" od 144 godine? 1Foto: PrintScreen N1

Opozicija je tvrdila da je na izborima u prošlu nedelju glasao izvesni Sreten Branković koji ima 144 godine, ali je lider SNS Aleksandar Vučić to demantovao danas ukazujući da je reč o četrdesetčetvorogodišnjem čoveku. „Fantomski birač“ pojavio se danas u medijima i istakao da ne zna kako je došlo do ove zabune u javnosti.

„Kako je došlo do toga da su pogrešili, ja stvarno ne znam, pretpostavljam da su zamenili brojeve, umesto devetke, ubacili su osmicu i tu je ispala verovatno neka greška“, kaže Sreten Branković za televiziju N1.

Ukoliko se permutuju dve cifre Brankovićevog matičnog broja koje označavaju mesec i godinu rođenja, vidi se da je on upisan u birački spisak, kao da je rođen u pretprošlom veku. Pitanje je, međutim, kako mu je onda dopušteno da glasa, s obzirom na to da se ne slažu podaci iz njegovih dokumenata i oni u biračkom spisku.

Iz Demokratske stranke su u saopštenju za medije naveli da permutovanje godine rođenja Sretena Brankovića predstavlja dokaz aljkavosti, neznanja i zloupotreba, dok predsednik SNS Aleksandar Vučić kaže da su birački odbori u pojednim mestima u Srbiji grešili. Takođe je odbacio optužbe da je bilo krađe glasova na izborima.

„Pričate o regularnim izborima, zato što su vam zapisnike potpisali svi, greška vam je svuda u jedan, dva glasa… Mi smo krivi što smo imali loše ljude na zapisničkim mestima u Surdulici… Ko je meni za to kriv što čovek nije u stanju da izbroji da imamo 174 glasa, nego izbroji 169, hoćete da ja za to krivim nekog drugog“, pita Vučić.

Pokušajem opovrgavanja jednog od bezbroj primera izborne krađe iznošenjem lažnih dokaza i lažnih svedoka, Srpska napredna stranka (SNS) sve dublje upada u blato laži, saopštila je Demokratska stranka Srbije (DSS), navodeći da Sretan Branković, kojeg je lider SNS Aleksandar Vučić danas naveo kao glavnog svedoka odbrane, nije imao pravo da glasa.

„Umesto demantija dokaza o glasanju umrlih, javnim istupom Brankovića javnost je dobila novi dokaz krađe izbora. Taj lažni svedok, prema ličnim podacima koje je sam izneo u javnost, nije imao pravo da glasa“, navela je DSS.

Dodaje se da je jednostavnim uvidom u jedinstveni birački spisak lako utvrditi da Branković nije upisan u birački spisak i da nije mogao da glasa na proteklim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari