Rukovodstvo Demokratske stranke smatra da nema potrebe žuriti sa odlukom o tome ide li proevropska opozicija na izbore u jednoj ili dve kolone, saznaje Danas. Kao objašnjene ovog stava, naši izvori navode to da će izbori biti održani za dva i po meseca, a kampanja gotovo svih stranaka već traje.

Konkretan datum sastanka lidera DS, LDP i SDS, kako kažu u DS, nije dogovoren, ali postoje kontakti među partijama na nižim nivoima sa svim proevropskim strankama. Ipak se spekuliše da bi se Bojan Pajtić, Čedomir Jovanović i Boris Tadić mogli možda videti naredne nedelje.

Sagovornici Danasa navode da deo demokrata smatra da bi DS odluku o tome da li na izbore ide sa savezom LDP-SDS-LSV, ili samostalno sa svojim manjim koalicionim partnerima trebao brzo da donese, jer kako kažu naši izvori, odugovlačenje nije dobro zbog građana koje bi dugotrajna priča o kolonama mogla da demotiviše. Prema našim saznanjima, rukovodstvo DS je podeljeno da li na izbore izaći u jednoj ili dve kolone. Analiziraju se istraživanja javnog mnjenja. Prema pisanju medija, demokratama su u četvrtak stigli rezultati istraživanja koja pokazuju da nema razlike ako proevropska koalicija ide na izbore zajedno ili u dve kolone.

Slično je i sa članstvom i lokalnim odborima, iako je posle nedavne sednice Glavnog odbora bilo jasno da bi bolja odluka bila ići samostalno, odnosno sa koalicionim partnerima, strankama Zorana Živkovića, Dušana Petrovića, Boška Ničića i sindikatom Sloga. Pregovore je GO prepustio Predsedništvu, a odluku će doneti članovi GO. S obzirom na to da GO donosi konačnu odluku, ona se ne može očekivati uskoro, jer naredna sednica još nije zakazana. Kako kažu naši sagovornici, ukoliko predsednik stranke Bojan Pajtić i njegovi saradnici odluče da se ide u jednoj koloni, morali bi da organizuju ozbiljno lobiranje za tu sednicu GO kako bi takva odluka bila izglasana. Iako mnogi nisu za to da se ulazi u koaliciju sa LDP i SDS, naši izvori kažu da razgovori među pojedinim lokalnim odborima ovih stranaka o zajedničkom nastupu na lokalu uveliko traju.

Prema nepotvrđenim saznanjima Danasa, u LDP i SDS zasad imaju strpljenja za demokrate i njihovu odluku. U LDP kažu da je za njih mnogo važnije “da se konačno uradi posao o kojem su govorili od 2012, a to je traženje potpunog jedinstva demokratskih snaga, zajedničko delovanje, zajednički izlazak na izbore sa jasnim i jedinstvenim programom i zajedničkom listom, uz poruku građanima da ćemo posle izbora nastaviti još čvršću saradnju uz formiranje zajedničkih organa i veći stepen integracije, koji ne bih isključio u perspektivi mogućnost stvaranja jedne stranke, čime bismo apsolutno postali konkurentni SNS”. Kako navode, “to je mnogo važnije od samih procenata i trenutnih rejtinga jer je jasno da naši birači očekuju ozbiljnost i traže da se politika ne vodi od danas do sutra”. U toj stranci su zadovoljni jer su uspeli da, kako kažu, zaustave sukobe između stranaka koje su potekle iz DS, u šta su uložili mnogo energije, ali to ne bi bilo moguće da na to nisu pristali DS i Tadić. “Svakako ćemo se dogovoriti, ali bi za sve bilo bolje da se postigne dogovor čija bi perspektiva bila duža od dometa jedne kampanje”, zaključuju u LDP.


AF

Merenje podrške

Izvori Danasa navode da je prema istraživanjima dve renomirane agencije za istraživanje javnog mnjenja, koja su urađena početkom februara i u januaru, savez LDP-SDS, Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića, na 8,5 odsto.


Pojačanje Levici

Direktor nevladine organizacije Centar za praktičnu politiku Dragan Popović pristupio je Levici Srbije i njega je kao novog člana te partije u petak predstavio njen lider Borislav Stefanović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari