Tri svečane tribine počele su da se pune odmah nakon 14 sati. Najpre su popunjene tribine sa aktivnim vojnim starešinama svih rodova Vojske Srbije.

Ubrzo je popunjen i jedan deo centralne tribine, a među prvima su došle potpredsednice Vlade Zorana Mihajlović i Kori Udovički, zajedno sa još jednim potpredsednikom Rasimom Ljajićem. Sa njima u prvi red seli su i potpredsednici Skupštine Igor Bečić, Veroljub Stevanović i Vladimir Marinković. Tik iza njih u drugi red seli su i bivši haški optuženici i generali Momčilo Perišić i Dragoljub Ojdanić, koji su sedeli u društvu penzionisanih generala. Šefica poslaničkog kluba socijalista bila je u društvu kolega Zorana Babića, šefa poslaničkog kluba SNS, Milana Krkobabića, šefa poslaničkog kluba PUPS-a, Dragana Markovića Palme i Balinta Pastora… Osim mlađeg Pastora, paradi je prisustvovao i lider SVM i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor.

Socijalista Dušan Bajatović smestio se pored večitog kritičara SPS Aleksandra Jovičića. Bajatović nije krio da je odlično raspoložen, pa je sa pridošlim poslanicima, generalima i članovima vlade, a posebno sa šefom kabineta Ivice Dačića Veljkom Odalovićem razmenio srdačne pozdrave i zagrljaje. Njegove stranačke kolege Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović u iščekivanju početka parade nešto važno su razgovarali. Iako je po protokolu na paradu trebalo da dođu samo šefovi poslaničkih grupa, brojni parlamentarci SNS ipak su došli na tribine, kako ne bi propustili događaj za pamćenje.

Na tribinama je juče bilo i malobrojnih predstavnika srpske opozicije – Marko Đurišić, šef Tadićeve Socijaldemokratske stranke, a umesto Borislava Stefanovića, boje demokrata zastupala je Aleksandra Jerkov. Na centralnoj tribini smestili su se i predstavnici gradskih vlasti. Opuštenim ćaskanjem Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika i član DSS, sa socijalistom i predsednikom beogradske skupštine Nikolom Nikodijevićem i gradskim menadžerom Goranom Vesićem kao da su slali poruku novinarima da DSS neće biti izbačen iz Skupštine grada.

Nešto posle 14.30 u grupi stigli su i ambasadori u Srbiji – zajedno je na tribine ušetalo njih pedesetak, a među njima irački, indijski, slovenački, hrvatski Ranko Škrbić, vojni ataše i drugi predstavnici. Paradi su prisustvovali veterani, heroji bitaka za oslobođenje Beograda, vojni i verski izaslanici.

Bedževi sa likom Putina i Vučića

Više hiljada građana poslušalo je savete gradskih vlasti Beograda pa su gotovo dva i po sata pre početka parade stigli na deo Ušća, u park preko puta Palate Srbije. Većina je bila naoružana srpskim i ruskim zastavicama, koje su se prodavale u blizini tržnog centra Ušće. Osim zastavica, prodavali su se i bedževi sa likovima predsednika Rusije Vladimira Putina i srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Voda i sendviči

Nešto pred početak parade grupa mladića popela se na poljske toalete iza šatora gde je bila smeštena pres-služba, kako bi imali bolji pogled na vojni defile. Uprkos naredbi vojske da tu ne mogu da ostanu, mladići nisu hteli da siđu sa plastičnih toaleta. Bilo je potrebno dosta ubeđivanja da bi se znatiželjni mladići ipak pomerili malo dalje i sišli na travnjak. Inače vojska i građani odlično su sarađivali u iščekivanju parade, pa su građanima vojnicima delili flašice vode, a podeljen je i po koji sendvič.

Pljusak pa duga

Iako su meteorolozi najavili da će kiša prestati pred sam početak parade, u 15.45 sručio se pljusak nad Novim Beogradom. Hiljade građana otvorilo je kišobrane, ali se nisu pomerali sa zauzetih pozicija. Čuli su se povici „ua kiša, pesma i zvižduci, a oni koji nisu poslušali savete i nisu poneli kišobrane iskoristili su jakne kako bi se zaštitili. Na svu sreću kiša nije dugo trajala, pa se ponovo čulo skandiranje dugi koja se pojavila iznad Save.

Pres-centar protiv kiše

Pres-centar iz koga su novinarske ekipe pratile paradu Vojske Srbije bio je smešten ispod šatora. Na sklapajućim stolicama, prekrivenim maskirnim stolnjacima, laptopovi, šifre za vajrles zalepljene na šatoru. Na svakom stolu po nekoliko sendviča, flašice sa vodom i ljubazni kadeti. Međutim, kiša koja je padala ujutru razblatnjavila je travu u pres-centru, pa su novinari i domaćini poređali kartone kako bi lakše vadili noge iz blata.

Oko 1.000 novinara iz 170 medijskih kuća pratilo je juče posetu predsednika Rusije i vojnu paradu povodom 70 godina od oslobođenja Beograda „Korak pobednika“. Među njima bilo je dosta ruskih, kineskih i dopisnika drugih stranih medija. Bezbednosne mere za praćenje posete šefa Kremlja bile su na visokom nivou, pa novinari nisu mogli u sopstvenoj režiji da dođu do Palate Srbija, već samo organizovanim prevozom, autobusima koji su krenuli sa parkinga ispred Doma Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari