Nada Kostić istupila iz DJB zbog potpisivanja izjava 1

– Potpisivanje izjava o principima više liči na totalitarne režime nego na demokratske, smatra odbornica Dosta je bilo Nada Kostić, koja je zbog ovog čina istupila iz DJB. Pokret DJB Saše Radulovića trebalo je da u petak uveče u beogradskom kafiću O.U.R. bar organizuje svečano potpisivanja izjava kojim će se poslanici i odbornici DJB obavezati na dosledno poštovanje principa ovog pokreta.

Međutim, istog dana ranije je odbornica DJB u opštini Stari grad Nada Kostić obavestila medije da će ubuduće delovati kao nezavisni odbornik, budući da smatra ovaj čini neprihvatljiv. U saopštenju se navodi da je Kostićeva ovako postupila zbog postizbornog ponašanja Pokreta i gušenja principa slobode i demokratije za koje se ceo život borila.

Naglašava se da nema nikakve trgovine, i da ona nije pristupila nijednoj stranci, ali da neće potpisati izjave koje smatra ograničenjem slobode koja više liče na totalitarne režime Koreje, Kine i Rusije a ne evropske i srpske standarde koje smo imali pre 100 godina. Kostićeva, koja je bila i 18. na republičkoj listi DJB, i koja predvodi Pokret za demokratiju Davidović Grol, u saopštenju želi Radulovićevoj organizaciji uspeh u daljem radu.

Potpisivanje izjava poslanika i odbornika DJB postalo je medijska tema i iz finansijskog ugla, nakon što je izjava objavljena u celosti u Politici, jer sadrži i obavezu da izabrani predstavnici deo naknade uplaćuju Pokretu. Povodom tumačenja da je reč o partijskom porezu ili reketu, potpredsednik DJB Dušan Pavlović napisao je autorski tekst, tvrdeći da je reč o samofinansiranju, dok je Radulović najavio tužbu protiv lidera SNS Aleksandra Vučića zbog izjava na ovu temu.

Inače večeras su poslanici i odbornici pokreta „Dosta je bilo“  potpisali izjave kojim su se obavezali na dosledno poštovanje principa tog pokreta.

eđu najvažnijim principima na koje su se poslanici i odbornici obavezali su borba protiv partokratije i partijskog zapošljavanja, potpuna transparentnost obavljanja javnog posla i odbijanje trgovine mandatima.

Svečane izjave potpisalo je 16 poslanika u Skupštini Srbije, 65 odbornika beogradskih opštinskih skupština, pet odbornika iz Smedereva i tri iz Valjeva.

Predsednik pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović kazao je da je izjava dvosmerna i da ako taj pokret odustane od principa poslanici i odbornici mogu da ga napuste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari