Tri nedelje od održavanja vojne parade u Beogradu javnosti nisu dostupni podaci o tome koliko je ta manifestacija koštala, iako je ministar odbrane Bratislav Gašić, u intervjuu Danasu (14. oktobra), tvrdio da će po okončanju parade biti objavljeno gde i kako je potrošen svaki dinar.

Nije izvesno ni da li će Ministarstvo odbrane izaći u javnost sa podacima o tome koliko je koštalo održavanje vojne parade 16. oktobra. Kako je Danasu rečeno u tom ministarstvu, ne postoji u ovom trenutku ni informacija o tome da li je gotov podatak o troškovima parade u zbiru, odnosno da li će uopšte i kada ona biti dostupna javnosti.

Prema navodima dobro obaveštenih izvora Danasa bliskih Vladi Srbije, odluka o održavanju vojne parade doneta je tek kada je Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, potvrdio dolazak u Beograd. To znači da ona nije mogla biti planirana budžetom za 2014. godinu, kako je tvrdio ministar Gašić, ministar odbrane, takođe u gorepomenutom intervjuu. Kako je Putinu odgovaralo da dođe u zvaničnu posetu Srbiji 16. oktobra, centralna manifestacija, u okviru koje je trebalo da bude održana vojna parada – obeležavanje sedamdeset godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pomerena je sa 20. na 16. oktobar. U prilog tome govori i činjenica da se vest o održavanju vojne parade pojavila u javnosti neposredno nakon potvrde Putina da dolazi u Beograd, 30. septembra.

Kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo kulture je deo svog budžeta namenjenog za obeležavanje godišnjice početka Prvog svetskog rata i 70-godišnjice od oslobađanja Beograda prebacilo Ministarstvu odbrane. Međutim, prema rečima Danasovih izvora, novac za vojnu paradu nije bio predviđen, odnosno održavanje te manifestacije nije bilo u okviru programa obeležavanja.

Imajući u vidu drastične mere štednje koje je usvojila Vlada Srbija, koje podrazumevaju smanjenje i ovako niskih penzija, kao i plata u javnom sektoru, postavilo se pitanje o tome koliko će građane Srbije koštati vojna parade i da li je u takvim uslovima prigodno njeno održavanje. „Po završetku parade znaćete koliko je novca i na šta potrošeno, jer nemamo razlog bilo šta da krijemo. Istakao bih da je taj novac već predviđen budžetom za ovu godinu“, rekao je svojevremeno Gašić za Danas.

I u Ministarstvu finansija ćutanje

U Ministarstvu finansija juče nisu imali odgovore na pitanja Danasa pod kojim su stavkama u budžetu i u rebalansu budžeta podvedeni troškovi održavanja vojne parade od 16. oktobra, odnosno koliko je novca odobreno za tu manifestaciju. Nismo dobili odgovore na pitanje ni da li je trošak održavanja parade bio u skladu sa odobrenim iznosom, kao i koliko je bilo odobreno, a koliko potrošeno za vojnu paradu. A. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari