Od oko 120 opštinskih odbora Demokratske stranke, čiji su predstavnici u subotu u Kragujevcu prisustvovali promociji kandidata za predsednika DS Dragana Đilasa, njih 90 je na neki način garantovalo lojalnost ovoj opciji, dok je preostalih tridesetak odlučilo da za sada proglasi „neutralnost“, s obzirom da do Izborne skupštine demokrata ima više od mesec dana.

Aktuelni lider DS Boris Tadić, s druge strane, u ovom trenutku računa na podršku oko 80 lokalnih odbora i, takođe zbog činjenice da je Skupština tek 10. novembra, očekuje tešku borbu, ali i promenu odnosa snaga u svoju korist.

Ovo je Danasu reklo više sagovornika iz DS, koji upozoravaju da i Tadić i Đilas imaju izvesne probleme u sastavljanju tima s kojim ulaze u izbornu utakmicu, pre svega kada je reč o ljudima koji bi bili „njihovi“ kandidati za potpredsednike. Đilas u subotu u hotelu „Šumarice“ nije predstavio svoj kompletan tim zbog bar tri razloga – još nema potpredsedničkog kandidata iz Beograda, jer bar za sada nije nagovorio Ružicu Đinđić da se prihvati te pozicije; u Kragujevcu se nisu pojavili legitimni predstavnici pet opštinskih odbora s teritorije Beograda (iako je u medijima „puštena priča“ da su bili iz svih 17), a i kadrovski je „tanak“ u unutrašnjosti.

Kako saznajemo, Jovan Marković iz Užica, favorit za potpredsednika iz regiona centralne Srbije, nije dobio podršku užičkih demokrata da stane uz Đilasa, dok je Gradski odbor iz Niša nezadovoljan što je gradonačelnik Beograda odabrao Dejana Nikolića iz Sokobanje za potpredsednika s juga zemlje.

Upravo će odbori DS južno od Dunava i Save biti proprište najžešćeg i, očekuju u vrhu demokrata, odlučujućeg okršaja za prevlast u stranci. Od oko 90 odbora koji su obećali lojalnost Đilasu, njih više od 40 je iz Vojvodine, a najmanje 12 s teritorije Grada Beograda. Tadiću, pak, pripada većina u Pomoravlju, Braničevu, istočnoj i zapadnoj Srbiji, dok su Šumadija i jug podeljeni. Sagovornici Danasa su saglasni da Đilas u ovom trenutku „potpuno zavisi“ od Pajtića, pa je čak, kako kažu, na skupu u Kragujevcu plasirana ideja da njih dvojica budu ravnopravni „kopredsednici“ DS. To je možda dobra ideja za obaranje Tadića, ali će voditi ogromnom nezadovoljstvu članstva u unutrašnjosti Srbije, čak i do cepanja stranke, upozoravaju za Danas u DS.

Sutrašnji dan mogao bi biti vrlo buran među beogradskim demokratama. Na osnovu odluke Gradskog odbora, svi opštinski odbori DS na teritoriji prestonice u isto vreme će održati sednice na kojima će se izjašnjavati o kandidatu za predsednika stranke. Gradski odbor je, prošle sedmice, preglasavanjem podržao Đilasa, ali nije prihvatio njegov predlog, koji je saopštio Aleksandar Šapić, da se Tadiću uputi pismo u kojem bi bio žestoko optužen za neuspehe stranke i gde bi se zatražilo njegovo „miroljubivo“ povlačenje iz trke.

ĐELIĆ: Uskoro odluka o Đilasovoj kandidaturi

Kragujevac – Član Predsedništva DS Božidar Đelić rekao je novinarima po završetku skupa te stranke koji je održan u subotu u Kragujevcu da je time i zvanično počela kampanja za izbor rukovodstva i izrazio uverenje da će kandidaturu Dragana Đilasa podržati više od 100 odbora. „Đilasa podržavaju ne samo gradski odbori Beograda i Vojvodine, već i Šumadije, zapadne i istočne Srbije“, rekao je Đelić i dodao da će Đilas narednih dana posetiti sve opštinske odbore DS i posle toga odlučiti da li će prihvatiti kandidaturu. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari