Naprednjaci bacili kutiju za glasanje 1Foto Glas Podrinja

Nisam šokiran ponašanjem odbornika SNS pošto oni već duže vreme unose element nasilja u politiku Srbije, što su građani Šabca i prepoznali što je i pokazao ishod izbora u našem gradu, izjavio je za Danas Nebojša Zelenović koji predvodi grupaciju stranaka koje su sakupile većinu za formiranje vlasti u ovom gradu. Do toga međutim pre podne nije došlo, jer su pojedini odbornici SNS prekinuli osnivačku sednicu skupštine tako što su uzeli glasačku kutiju i bacali je usred sale.

Sednica je zakazana radi verifikacije mandata i glasanja za novu opštinsku vlast. Do problema je došlo prilikom glasanja za predsednika Skupštine Nemanju Pajića, koji je u prošlom mandatu bio zamenik gradonačelnika, kada je umesto ubacivanja glasova, jedan od odbornika iz redova SNS prišao kutiji i bacio je. U SNS u Šabcu su nam na poziv da objasne ovaj postupak pre podne odgovorili da nema nikoga od članova Izbornog štaba.

Odbornici SNS su, sem što su sprečili da se pristupi glasanju za predsednika Skupštine i odbili da prihvate izveštaj verifikacione komisije kojim se potvrđuju mandati odbornika. Naime, od pet članova komisije, dva iz redova te stranke nisu potpisala izveštaj, dok je odbornik iz redova SPS-a ostao uzdržan. Prema naprednjacima, nezakonito je i da se sednica održi dok Upravni sud ne odgovori na njihov zahtev da se ispitaju navodne nepravilnosti na 17 izbornih mesta, preneo je portal Podrinske.

Predsedavajući Sreten Radovanović, kao najstariji kandidat za odbornika, pokušao je da održi red, ali to nije bilo moguće. Aleksandar Pajić (SNS) u jednom trenutku je oteo materijal od Radovanovića, da bi kasnije svi kandidati te stranke za odbornike i fizički sprečili održavanje glasanja. Oteli su kutiju koja je išla iz ruke u ruku. Došlo je i do koškanja, a Negovan Stanarčić (SNS) je u jednom trenutku uzeo mikrofon predsedavajućeg i počeo da ga lomi. Na pitanje da li je to bilo potrebno, rekao je da je bilo neizbežno.

– Kada je obezbeđenje došlo u skupštinsku salu i zapretilo silom protiv nas koji smo još uvek građani grada Šapca, u skladu sa situacijom, morao sam tako da reagujem. Tresao sam ga, ali nije polupan. Predsedavajući ne vrši svoju funkciju. On treba da zavede red na ovoj skupštini. Ako ne može, neka je odloži, smatra Stanarčić, prenose Podrinske. Sa druge strane, Radovanović je istakao da je sednica početa u skladu s Poslovnikom i Statutom grada Šapca. U trenutku kada je dosadašnji gradonačelnik Nebojša Zelenović, nosilac liste „Šabac je naš“, prišao da glasa, naprednjaci su ga sprečili i odneli kutiju. Odbornici sa ove liste smatraju da je GIK verifikovala izborne rezultate, dok SNS smatra da to nije moguće još 48 sati, do odluke Upravnog suda, koji je preksinić uzeo dokumentaciju.

-Ovo je potpuno odsustvo elementarne kulture i pristojnosti i jedino što sam ja uspeo da vidim jeste destrukcija i zlo, a nikakva konstruktivnost, niti saradnja u radu, izjavio je Nebojša Zelenović.

Sastav

Buduća vladajuća koalicija u Šapcu dogovorena je između grupe stranaka okupljenih oko bivšeg gradonačelnika Nebojše Zelenovića, koju čine Grupa građana „Šabac je naš“, Zajedno za Šabac, Demokratska stranka, Srpski pokret obnove i Grupa građana „Selo-grad“, kao i grupacije koju čine Zapadna Srbija, Levica Srbije, Nova stranka, Nova Srbija i bivši odbornici Socijaldemokratske stranke Srbije okupljeni u grupu pod imenom „Pobeda za Šabac“. Oni zajedno imaju 38 odbornika u Skupštini koja ima 69 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari