– Predstavnici srpske napredne stranke već gotovo dva meseca ignorišu zahtev opozicionih stranaka da sa njima razgovaraju o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je odmah po objavljivanju ovog zahteva sredinom decembra rekao da ne gleda crtane filmove, dok su im socijalisti poručili da su sa zahtevima o izbornim uslovima poranili.

Situacija ni posle više od mesec dana nije bolja. Danasu nijedan visoki funkcioner SNS juče nije odgovorio na pitanje hoće li iko razgovarati sa opozicijom i da li je ignorisanje poziva jedini odgovor. Vlast prema izjavama poslanika vladajuće većine smatra da uslova za fer, slobodne i poštene izbore ima i da su oni obezbeđeni jasnim zakonskim propisima.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, koji je 16. decembra inicirao prvi sastanak stranaka i pokreta o uslovima za fer izbore, za Danas kaže da nikakvog odgovora iz SNS i njihovog predsednika Aleksandra Vučića nema.

– Već 17. decembra sam uputio pismo SNS i Vučiću kao njihovom predsedniku na razgovor. Od tada nema odgovora. Na to sam ukazao mesec dana po upućivanju pisma i opet nije bilo reakcije. To pokazuje da Vučića fer i slobodni izbori interesuju kao lanjski sneg i znači da se naprednjaci spremaju za nepoštene izbore. Situacija na terenu, odnosno izbori za mesne zajednice gde je bilo ucena i krađa, ali i zastrašivanja pogotovo u Bačkom Monoštoru, ukazuje na šta su oni sve spremni, navodi Veselinović.

Opozicione stranke formirale su stalnu komisiju za kontrolu i praćenje izbornih dešavanja. Na poslednjem njenom sastanku prekjuče upućen je javni poziv svim medijskim udruženjima, NVO, zaštitniku građana i povereniku za informacije da učestvuju u radu komisije. Komisija je osudila „medijski linč koji se u protekle dve sedmice sprovodi nad njenim članom i političkim analitičarem Đorđem Vukadinovićem“. Takođe, zahteva da se što hitnije prestane sa nezakonitim korišćenjem državnih resursa u predizbornoj kampanji.Komisija će uputiti inicijativu poslanicima Narodne skupštine da se formira Nadzorni odbor kao obavezno telo za sprovođenje izbora. Zahteva se i hitno rešavanje pravno-političkog problema u vezi sa sastavom Republičke izborne komisije, u kojoj su sporni predsednik RIK u ostavci Dejan Đurđević, kao i funkcija zamenika sekretara RIK koju obavlja Veljko Odalović, budući da je on istovremeno i generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova.

Vučić o novinarima i Saudijcima

Premijer i lider SNS Aleksandar Vučićizjavio je da nije stigao da pogleda zahteve koje su mu uputili novinari okupljeni oko inicijative „Novinari ne kleče“. Odgovarajući novinarima na pitanja nakon obilaska kompanije Sr Tehniks Servises u Beogradu, Vučić je rekao da će zahteve pogledati „čim se dočepa kancelarije“. Osvrćući se na navode u tabloidnoj štampi dapredsednica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović „radi za Saudijsku Arabiju“, Vučić je rekao da bi dobro bilo da ona dovede Saudijce za koje radi u Srbiju. On je dodao da ne zna da li je saradnja Milenovićeve sa Saudijskom Arabijom sukob interesa. „Arapi su moja braća apsolutno i, kao i svi ljudi, dobrodošli su i ti Miroslavini Saudijci u Srbiji“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari