Rukovodstvo Srpske napredne stranke odlučno je u nameri da najkasnije do kraja novembra smeni Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda i preuzme kormilo i u prestonici, reklo je Danasu više funkcionera naprednjaka.

Zvanična inicijativa unutar SNS još ne postoji, ali o „prekomponovanju“ vlasti u Beogradu uskoro će biti reči na stranačkim organima. Nakon toga će ova stranka o svojoj nameri obavestiti koalicione partnere.

Sagovornici Danasa iz SNS ubeđeni su da će za smenu aktuelnog gradonačelnika imati većinu, kao i da će im u tome osim partnerskih stranaka iz republičke vlade pomoći i odbornici DS koji se protive izboru Dragana Đilasa na mesto predsednika demokrata.

„SNS uopšte ne zanimaju izbori u DS i odluka o smeni Đilasa neće biti povezana s dešavanjima da li će da pobedi on ili Tadić. Naša procena je da bi ostavljanje Đilasa na mestu gradonačelnika značilo mnogo za rejting demokrata, a da bi on uveliko koristio sve moguće resurse koji su skoncentrisani u Beogradu i sredstva koja se slivaju u gradsku kasu za jačanje DS, ali i za borbu protiv naprednjaka. To nećemo da dozvolimo“, kaže za Danas funkcioner SNS koji je želeo da ostane anoniman.

Da je smena Đilasa moguća opcija za Danas je nedavno potvrdio i sam predsednik Gradskog odbora i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, kao i juče članica Predsedništva Jadranka Joksimović. Ipak, oni poručuju da „formalna inicijativa“ za udarac na Đilasa još ne postoji.

Naprednjaci tvrde da imaju većinu za promenu gradske vlasti. Na pitanje Danasa o kojoj većini govore, kada je zvaničan stav PUPS i SDPS da savez sa DS u Beogradu ne treba raskidati jer dobro funkcioniše, izvor iz SNS odgovara da „oni koji žele da ostanu direktori, ministri i potpredsednici vlade moraće da poštuju stav većinskog koalicionog partnera na republičkom nivou i tu nema dileme“. Napominje i da bi koalicioni partneri trebalo da razmisle da li su spremni za izbore, koji bi mogli da uslede usled neslaganja u koaliciji.

Rasim Ljajić, predsednik SDPS, koja je u Vladu Srbije ušla pod uslovom da se ne ruši vlast u prestonici, kaže da o smeni Đilasa nije razgovarano ni na jednom sastanku. Na pitanje da li bi ipak podržao takav potez SNS, Ljajić za Danas odgovara da pet odbornika SDPS neće glasati za smenu gradonačelnika Đilasa.

Jovan Krkobabić, lider PUPS, smatra da vlast na lokalnom nivou, bez obzira ko u njoj učestvuje, ne treba menjati ako dobro i uspešno radi. Ali, dodaje Krkobabić za Danas, „PUPS neće biti prepreka prekomponovanju vlasti, ukoliko za to postoji potreba i ukoliko budu pozvani da učestvuju u tome“.

U SPS ponavljaju da ne žele da se bave hipotezama o promeni vlasti u Beogradu, jer SNS još nije uputio takvu inicijativu koalicionim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari