U sukobima Kosovske policijske službe i stotinak pripadnika Pokreta Samoopredeljenje, među kojima je bio i njihov lider Aljbin Kurti, juče po podne u Prištini, tokom razgovora šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanović s kosovskim zvaničnicima, prema prvim nezvaničnim podacima, povređeno je troje pripadnika KPS. Broj povređenih demonstranata u vreme zaključenja prvog izdanja našeg lista nije bio poznat, jer su u KPS čekali zvanični izveštaj o neredima ispred zgrade poznate kao „Vlada Dva“, nekadašnjeg Doma štampe u najužem centru Prištine.


Stefanović je tokom jučerašnje „radne posete“ glavnom gradu KiM imao odvojene razgovore sa ambasadorom SAD u Prištini Kristoferom Delom i zamenicima premijera Kosova Hajredinom Kučijem i Editom Tahiri, inače šefom prištinskog pregovaračkog tima. Između susreta s Delom i kosovskim zvaničnicima, šef beogradskih pregovarača na radnom ručku u Lapljem Selu sreo se s načelnikom okruga centralnog KiM Goranom Arsićem i predsednicima opština. Za kraj njegove prve posete Prištini bilo je najavljeno gostovanje na Radio-televiziji Kosovo.

Uoči Stefanovićevog susreta s ovdašnjim političarima, kosovski premijer Hašim Tači ocenio je juče da dolazak srpskog zvaničnika u Prištinu predstavlja „početak pravnog – de jure priznavanja kosovske nezavisnosti i novih odnosa Republike Srbije i Republike Kosovo“. Tači je najavio mogućnost da „u budućnosti i kosovski zvaničnici posete Srbiju“.

– Ovo je približavanje stavova dve zemlje u okviru procesa pripajanja NATO i EU. Dijalog je deo naše politike, kako bismo u dobrosusedskim odnosima sa Srbijom i svim drugim državama u okruženju ispunili međunarodne standarde i Ustav Kosova – izjavio je Tači novinarima posle susreta s privremenim specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Fernandom Đentilinijem. Evropski diplomata kazao je tom prilikom da je u naredna tri meseca njegova glavna dužnost „jačanje i dugoročno prisustvo EU na Kosovu, u skladu s Lisabonskim ugovorom i evropskom budućnošću Kosova“. Povodom Stefanovićeve posete Prištini, Djentilini je ocenio da se „tako rešavaju problemi“.

Sukobi na ulicama Prištine zbog prvog susreta srpskih i kosovskih zvaničnika na domaćem terenu od uvođenja protektorata UN na KiM i samoproglašenja nezavisnosti potisnuli su u drugi plan sadržaj razgovora, koji su trajali nekoliko sati. Ranije je najavljeno da će se razgovarati o briselskim pregovarima.

Okupljanje pripadnika pokreta Samoopredeljenja, inače treće po snazi parlamentarne stranke na Kosovu, koja se protivi dijalogu s Beogradom, ispred glavnog sedišta Vlade Kosova počelo je juče prepodne, više sati pre Stefanovićevog dolaska. Program njegove posete u Prištini domaćini su držali u strogoj tajnosti, da bi nešto pre 14 sati pripadnici Samoopredeljenja krenuli u trku s Trga Skender bega ka drugoj zgradi vlade, udaljenoj oko 500 metara.

Uz povike „Ne pregovorima, samoodlučivanje“, „Samoopredeljenje“, „Smrt“, „UČK“, „Dole Tačijeva vlada, dole DPK“, „Izbacite govna napolje“ više od sat i po demonstranti su zasipali sedište vlade kamenicama, flašama sa crvenom farbom i vodom. Iako ih je kordon KPS sačekao na ulazu na parking, kamenice i crepovi stizali su do ulaznih vrata zgrade, a jedna osoba, koja je donela džak kamenja, uhapšena je posle koškanja s policijom. Stradala su gotovo sva vozila na parkingu, uključujući i automobile ekipe TV Most i ministra za administraciju i lokalnu samoupravu Slobodana Petrovića iz Samostalne liberalne strane, čije se ministarstvo nalazi u Vladi Dva.

Protest je pozdravljan sirenama iz automobila koji su se kretali ulicama oko bivšeg Doma štampe. U akciji KPS, koja počela oko 15.30, korišćen je suzavac. Demonstranti su u prvi mah potisnuti, ali su posle povlačenja policije krenuli u kontranapad, posle čega je došlo do ozbiljnijih sukoba. Hitna pomoć je imala pune ruke posla. Pojedinim pripadnicima Samoopredeljenja pozlilo je i pre policijske intervencije, a jedna lekarska ekipa ušla je i u zgradu vlade.

Osim sukoba u Prištini, do incidenta došlo je i na putu od Prištine ka Lapljem Selu, kada je na automobil u kojem je bio Stefanović bačen paket sa stiroporom iz jednog vozila koje je stajalo kraj druma. Pripadnici KPS, koji su pratili Stefanovića, kažu da su slučaj prijavili komandi, prenosi Beta.

Uoči Stefanovićevog odlaska na KiM iz Vlade Srbije saopšteno je da će šef beogradskih pregovarača u Prištini imati više sastanaka, čiji je cilj „unapređenje dijaloga“. Vlada je potvrdila da je pregovarački tim Beograda u saradnji s predstavnicima EU poštovao ustaljenu proceduru za posete srpskih zvaničnika KiM.

Sledi Ljubljana

Beograd – Šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović razgovaraće danas u Ljubljani s ministrom spoljnih poslova Slovenije Samuelom Žbogarom i drugim zvaničnicima, saopštila je vlada u Beogradu. Razlog posete i teme razgovora nisu saopšteni. R. D.

Bogdanović: Ne priznajemo nezavisnost

Leposavić – Odlazak Borislava Stefanovića u Prištinu ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, već je to radna poseta koja je zapravo nastavak dijaloga i dokaz da dve strane mogu da razgovaraju bez međunarodnog posredovanja, izjavio je juče ministar za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović. „Pozvali smo šefa prištinske delegacije Editu Tahiri da poseti Beograd i ona je dobrodošla, isto kao što bilo koji Srbin treba da bude dobrodošao u Prištinu“, rekao je Bogdanović novinarima u Leposaviću, na severu Kosova, gde je otvorio novoizgrađenu sportsku halu. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari