Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, u izjavi za Danas ne isključuje mogućnost da postane ministarka prosvete u rekonstruisanoj Vladi Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li će doći na čelo resora prosvete i nauke, o čemu se u medijima spekuliše, odnosno da li bi pristala na takvu ponudu, naša sagovornica navodi da ima iskustvo od skoro 20 godina rada u naučnoistraživačkim institutima, da je status prosvetnih radnika i naučnika neadekvatan njihovom znanju i radu, ali da je moguće unaprediti situaciju u tom domenu, kao i da nema strah od novih izazova.

– Nije bitno da li bih ja „pristala“ da budem ministar prosvete, tehnologije i nauke, nego je bitno da li imam kvalifikacije, radno i političko iskustvo da budem relevantni kandidat za takvu izuzetno odgovornu funkciju. Gotovo dve decenije sam radila u naučnoistraživačkim institutima, dugi niz godina sam sarađivala, odnosno rukovodila projektima i finansijskim sredstvima u saradnji sa domaćim i međunarodnim (ne)vladinim organizacijama, i imam menadžersko iskustvo rešavanja problema, ne samo u kancelariji već i na terenu. Nemam strah od novih izazova, jer znam da se problemi ne rešavaju naredbom već kompromisom – navodi Dijana Vukomanović za Danas.

Vukomanovićeva ističe da je status prosvetnih radnika i naučnika neadekvatan njihovom znanju i radu, što zna jer je bila jedna od njih, ali misli da je moguće izboriti se za veću budžetsku stavku za ovaj resor, „jer je to pitanje ljudskih prava na znanje i progres“.

– A znanje nije roba, kako tvrde lideri LDP, već je znanje naš strateški resurs. Još nešto mi daje samopouzdanje: bila sam i „vukovac“ u gimnaziji i najbolji student generacije i doktorirala sam političke nauke na Beogradskom univerzitetu, koji je danas među 350 najboljih na svetu. Ipak, sve ovo još uvek ne znači da ću baš ja biti novi ministar – kaže Vukomanovićeva.

Komentarišući reči potpredsednice SNS Zorane Mihajlović da „ovo nije Vlada Ivice Dačića, ovo je Vlada Srbije“, Dijana Vukomanović navodi da veruje da će se svi partneri iz vladajuće koalicije složiti sa izjavom prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da „ovo nije Vlada ni Ivice Dačića, ni Vučića, nego Vlada Srbije“.

– Ne bi trebalo da pravimo temu za raspravu od onog što je neosporno, a to je da smo postigli konsenzus da obavimo temeljnu i efikasnu rekonstrukciju Vlade u cilju ubrzane rekonstrukcije Srbije. Potrebno je da svi zajedno, svi partneri iz vladajuće koalicije, pokažemo građanima Srbije da je to moguće, jer oni na to čekaju već više od dve decenije. Verujem da baš ova Vlada Srbije neće prokockati ovu šansu. Moramo uspeti, jer se nova šansa za Srbiju neće skoro otvoriti. Da parafraziram predsednika Nikolića: moći ćemo samo da je sanjamo! Zato moramo uspeti, sada i ovde! – smatra Vukomanovićeva.

Zorana Mihajlović je juče izjavila da još nije postignut dogovor o raspodeli resora u rekonstruisanoj Vladi, kao ni o budućim ministrima, istakavši da će se sledeće sedmice intenzivirati razgovori o rekonstrukciji na svim nivoima.

Kako Danas saznaje iz izvora u vladajućoj koaliciji, prilikom rekonstrukcije Vlade može se očekivati stvaranje novih ili spajanje šest do sedam postojećih resora.

„Očekuje se razdvajanje finansija i privrede, spajanje sektora rudarstva i energetike, kao i saobraćaja i infrastrukture. Takođe, moguće je da Kancelarija za evropske integracije bude pripojena Ministarstvu spoljnih poslova, ili da bude osnovano posebno Ministarstvo za evropske integracije. Istovremeno, razmatra se mogućnost osnivanja ministarstva za životnu sredinu zbog otvaranja poglavlja u pregovorima za članstvo u EU, ali i da taj sektor bude spojen sa rudarstvom i energetikom“, kažu Danasovi sagovornici.

Maršalov plan za Srbiju?

Aleksandar Vučić je govoreći o rekonstrukciji Vlade izjavio da je do kraja godine uz angažman velikog broja stranih i domaćih stručnjaka moguće napraviti „neku vrstu Maršalovog plana“ za Srbiju. Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, komentariše za Danas da sve može da se napravi, ali da je pitanje postoji li politička volja za to. „Voleo bih da konačno vidim kako izgledaju konkretne ideje SNS jer je njihov sadašnji ekonomski program prava papazjanija. Takođe, smatram da sintagma Maršalov plan nije dobra jer bi to podrazumevalo da nam neko da velike količine novca iz inostranstva, što se neće dogoditi, već ćemo morati da se oslanjamo na sopstvene snage“, upozorava Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari