Kratkim „ne očekujem“ Borislav Stefanović, potpredsednik Demokratske stranke, odgovara na pitanje Danasa da li će DS prihvatiti njegov program nove levice u septembru, za kada je najavljena rasprava o tome.


– Ima DS sada puno drugih stvari da rešava, između ostalog, i da se priprema za izbore koje vlast želi da realizuje mimo zakona. Mislim da je očigledno da će rukovodstvo DS moj predlog novog programa uvrstiti u istu ravan sa ostalim predlozima, iako svi znaju da nema drugih predloga, osim parcijalnih rešenja. Na taj način će se predlog programa koji sam predao stranci razvodniti. Ali ja sam to znao i očekivao. Moje je bilo i jeste da pokušam. Sve ostale priče su davno ispričane. Kako god, taj program će pronaći svoj život, kaže Stefanović u razgovoru za Danas povodom najava skorih izbora i situacije u DS i opoziciji.

*Da li Vaši predlozi mogu da destabilizuju i oslabe DS pred lokalne i pokrajinske izbore koji se najavljuju za decembar?

– Ne. Moji predlozi mogu samo da ojačaju DS. Ali samo ako su u celosti prihvatljivi, što je nemoguće očekivati od vrha DS. Isto tako, mislim da su u pravu oni koji kažu da bi to onda bila neka druga partija, a ne DS kako su navikli da je vide. Jednostavno, nikome ne odgovara da to uopšte bude tema. I tako će i biti. Ja znam da će se DS vratiti sebi – napraviti pun krug i postati ponovo urbana, mala ali uticajna, liberalna partija. I mislim da će je u budućnosti voditi žena, kada, i ako, Pajtić odluči da ode jednog dana. I ta žena će verovatno biti Nataša Vučković. I to jeste neka kosmička pravda.

*Imate li uvid u neka istraživanja javnog mnjenja o tome koliko bi birača DS podržalo Vaš program?

– Video sam dva ozbiljna istraživanja koja pokazuju značajan rast podrške novoj levici među građanima, kao i meni lično. Ipak, ne treba verovati istraživanjima van izbornog procesa, kao i u istraživanja koja se u Srbiji sprovode skoro isključivo pod paskom SNS. Raduje me da u ovom trenutku više od 30 odsto građana Srbije želi novu, levu, politiku i to bi podržali na izborima. To je samo početak. Levica će biti pobednička snaga u Srbiji. Ako ne levica, onda će desnica pobeđivati dok ne ostane samo ledina od Srbije.

*Šta očekujete da bude glavna tema pokrajinskih i lokalnih izbora?

– Očekujem da DS pokaže, pre svega, rezultate iz prethodnog perioda, kao i da Pajtić učini sve da okupi današnju opoziciju. To okupljanje će, naravno, biti loše, jer današnji ostaci ubijene opozicije odbijaju birače, pre svega zbog istrošenih lidera i potrošene, a neprepoznatljive politike. Meni je, ipak, drago da se okupljaju ljudi koje povezuje politika i ideologija, čak i sad kada ja sebe ne vidim u frontu sa onima koji imaju istu politiku kao Vučić, samo što pričaju da su lično bolji od njega. No, vreme će pokazati ko je u pravu. Svakako je važno da građani izlaskom na izbore pokažu da ne žele Vučića i SNS, jer je ovaj režim uništio skoro sve čega se dotakao i nije ispunio nijedno predizborno obećanje. Ipak, mislim da su predstojeći izbori samo zagrevanje za Vučićev neminovan politički kraj. Ja ću svakako prihvatiti svaku stranačku odluku i neću na bilo koji način naneti štetu DS i opoziciji u borbi sa štetočinskim i lopovskim režimom. Mislim i da je to što režim preko svojih tabloida i saopštenja radi Pajtiću neprihvatljivo i za svaku osudu, kao primer Vučićevog uništavanja kritike.

 

Utapanje socijaldemokratije

*Da li biste se složili sa Dačićevim opisom levice u svetu, objavljenim u Danasu povodom 25 godina SPS, po kome moderna levica nije razrešila dilemu između toga kako raspodeliti bogatstvo u društvu i toga kako ga stvoriti?

– Ne slažem se, jer je levica pronašla efikasan model progresivnog oporezivanja, departizacije, novih modela u privredi. Verovatno SPS to nije razrešio. Oni i dalje misle da ih neko doživljava kao levicu, dok oni glasaju za zakon o radu, za smanjenje plata i penzija, povećanje cene struje ili prodaju državnog zemljišta. Ne vide da su se, kao i ostale socialdemokrate, stopili sa desnim centrom i da tu nema odgovora na krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari