Odlazak ministra odbrane Bratislava Gašića na vojnu paradu u Moskvu nije izvestan. Kako je rečeno Danasu u tom Ministarstvu, još nema odgovora na pitanje našeg lista, upućenog zvaničnim putem još pre sedam dana, o prisustvu Gašića na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom, manifestaciji kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolića i predstavnici Vojske Srbije.


Kako je Danas već izvestio, odluku o učešću Vojske Srbije na paradi u Moskvi doneo je samostalno Tomislav Nikolić, bez konsultacija sa premijerom Aleksandrom Vučićem. U kabinetu predsednika Vlade, međutim, ne žele da komentarišu ovaj potez predsednika Srbije i da se na bilo koji način izjašnjavaju o tome, dok na Andrićevom vencu tvrde za Danas da je nakon obaveštenja premijera o tome da će predsednik Republike povesti i vojnike VS sa sobom u Moskvu, Vučić „veoma pozitivno reagovao“.

Kako saznajemo, predstavnici Vojske Srbije sutra ujutru putuju u Moskvu, gde se okupljaju vojnici država koje su prihvatile poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina za učešće na vojnoj paradi. Jedina država učesnica na evropskom tlu, osim Srbije, biće Belorusija. U Moskvi se od sutra okupljaju vojnici svih zemalja koje će učestvovati na vojnoj paradi – kako bi do 9. maja uvežbali nastup.

Moskvom će na Dan pobede zajedno sa ruskim oružanim snagama, marširati i pripadnici vojska Kine, Indije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Jermenije i Tadžikistana. Na vojnu paradu koja se održava u Moskvi povodom Dana pobede i 70 godina od pobede nad fašizmom, Vojska Srbije upućuje 72 pripadnika Garde, jednog pripadnika Kopnene vojske, jednog pripadnika RV i PVO i jednog pripadnika Komande za obuku. Komandant ešalona je potpukovnik Vladimir Vukajlović, komandant Gardijskog bataljona.

U svetlu sukoba na relaciji EU-Rusija interesantan je podatak da je Vojska Srbije po prvi put u istoriji odnosa sa Ruskom Federacijom dobila poziv da učestvuje na vojnoj paradi. Ni pre pet godina, 2010, kada je obeležavano 65 godina od pobede nad fašizmom, Srbija nije dobila poziv da učestvuje na paradi. Takođe, u istoriji odnosa Srbije i Rusije nikada nisu bile organizovane zajedničke vojne vežbe dve države, već je to prvi put učinjeno prošle godine u novembru, usred rasplamsanog sukoba EU i Rusije.

Na pitanje Danasa kako Evropska unija gleda na odluku Srbije da srpski vojnici, 9. maja, marširaju Crvenim trgom u Moskvi na Paradi pobednika, u kabinetu Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, nismo dobili odgovor. Kako je Danasu rečeno, još nije zauzet zvaničan stav, a kada bude, javnost će biti obaveštena.

Nikolić: Nikada protiv Rusije

– Ove godine, kada čitav svet proslavlja pobedu nad fašizmom, mi nemamo dilemu i učestvovaćemo gde god se ta pobeda bude proslavljala, izjavio je juče predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Takovu, prilikom obeležavanja dva veka od početka Drugog srpskog ustanka i Dana Vojske Srbije. Nikolić je istakao da Srbija, bez obzira na pritiske, nikada neće biti protiv ruskog naroda, zahvaljujući kome danas živi u miru i slobodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari