Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm nije uvredio svojim izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji na taj način pokušava samo da dobije veću pažnju javnosti, ocenjuju sagovornici Danasa.

Ambasador je pre nekoliko dana rekao da priznanje nezavisnosti Kosova niko nije tražio od Srbije i da, koliko zna, „tako nešto nije rekao niti tražio ni evropski komesar Johanes Han“, na šta je Nikolić reagovao rečima da je Vilhelm prekoračio granice lepog ponašanja i indirektno optužio njega kao predsednika Republike da laže.

„Ja uopšte ne znam šta se on meša u to. Zamislite ambasadora Srbije koji bi se u takve stvari mešao u drugoj državi ili recimo u Nemačkoj. Ja njega izuzetno cenim, nikada nismo imali nikakav spor, izvanredno sarađujem sa nemačkim ambasadorom, ali ovo je bio neoprostiv gaf. Ali nije moje da odgovaram na ono što rade ambasadori pošto oni nisu nivo predsednika Republike. Sa njima mora da razgovara MSP, neko treba da pozove ambasadora i kaže izvinite zašto ste to izjavili, šta vas briga da komentarišete izjave predsednika Republike“, rekao je Nikolić pre dva dana.

Direktor Centra za evropske politike Nebojša Lazarević ističe za Danas da je nemački ambasador rekao da „koliko on zna“, evropski komesar Han nije rekao da će se tražiti formalno priznanje Kosova, tako da ne bi trebalo dalje eskalirati ovu situaciju i nema mesta interpretaciji da je on uvredio predsednika Nikolića. On dodaje da ova Nikolićeva izjava dolazi nekoliko dana nakon što je postalo jasno da pregovori sa EU neće biti otvoreni u januaru, kako su se mnogi nadali. Razlog tome je, smatra on, upravo nemački otpor, insistiranje Nemačke da pregovori ne mogu biti otvoreni pre punog sprovođenja Briselskog sporazuma.

„To znači da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine biti dominantna tema u narednim mesecima. U tom svetlu predsednik Nikolić najavljuje novu platformu za KiM, ali i na neki način proširuje i polje sopstvenog političkog delovanja, koje se konstantno sužavalo od kada je u maju 2012. postao predsednik Srbije“, objašnjava Lazarević.

Prema njegovim rečima, pitanje da li će se od Srbije tražiti da prizna nezavisnost Kosova radi ulaska u EU nije u ovoj fazi toliko relevantno, a ona to de facto ionako uveliko čini. Već sada u fazi skrininga pregovaračkih poglavlja, objašnjava Lazarević, dolazi do praktičnog priznanja da se Kosovo više ne računa kao deo Srbije – na primer, kako odgovoriti na pitanje kolika je teritorija Srbije, koliko ima stanovništva, kakvo je administrativno uređenje zemlje.

„Nedvosmislene statistike su neophodna baza za formiranje pregovaračke pozicije, dakle Srbija svakako mora da se odredi prema ovim pitanjima. De iure, i dalje su velike šanse da se od Srbije neće tražiti da prizna Kosovo, posebno imajući u vidu prilike na evropskom kontinentu povodom zahteva za otcepljenje pojedinih teritorija“, ukazuje Lazarević.

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Predrag Simić navodi za Danas da predsednik Nikolić na ovaj način pokušava da dobije veću pažnju javnosti prozivanjem nemačkog ambasadora, tako da ta njegova izjava predstavlja multiplikator efekta u javnosti.

„Ako zavirimo malo u pozadinu, Srbiju ne očekuje ništa dobro u nastavku pregovora sa Prištinom, a važno je da se postigne napredak u briselskom dijalogu. Između ostalog, verovatno će se zahtevati prijem Kosova u Savet Evrope, ali i druge stvari, koje će imati efekat cunamija na Srbiju. Izjave predsednika Nikolića zato predstavljaju pokušaje da se distancira“, napominje Simić.

„Ne podržavam sve poteze Vlade“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da ne podržava baš sve poteze Vlade, ali tvrdi da su jedan tim i da će zajedno i otići. „Nismo ni u kakvoj kohabitaciji“, rekao je predsednik Srbije za televiziju N1 dodavši da „ako odemo, idemo svi“. Na pitanje ko je taj ko želi da on ode s funkcije predsednika, Nikolić je rekao da su to možda baš oni koji žele i kojima treba slabiji Aleksandar Vučić, koji ima njegovu podršku uprkos tome što im stavovi po mnogim pitanjima u prethodnih 20 godina nisu bili istovetni.

Vilhelm na odmoru

U Ambasadi Nemačke za naš list kažu da je ambasador Hajnc Vilhelm na božićnom odmoru i da nije dostupan za izjavu o medijskom nastupu Tomislava Nikolića. M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari