Nerealan je scenario da Boris Tadić i njegova Nova demokratska stranka uđu u Vladu Srbije, nakon eventualne rekonstrukcije umesto Socijalističke partije Srbije.

To kažem ne zato što smo mi toliko jaki i nezamenjivi, nego zato što je Boris Tadić i cela opozicija toliko slaba, kaže u razgovoru za Danas dr Dijana Vukomanović, potpredsednica Socijalističke partije Srbije.

Postoji li ipak kriza u vladajućoj koaliciji nakon poruke ministra policije Nebojše Stefanovića premijeru Aleksandru Vučiću da razmisli o daljoj koaliciji sa SPS?

– Ne bih odnose u vladajućoj koaliciji nazvala krizom. Pre bih ih nazvala nesporazumima, koji bi trebalo da se reše u direktnoj komunikaciji između lidera naših partija, Dačića i Vučića, jer oni sarađuju na dnevnoj osnovi. Pitanje da li smo mi potrebni naprednjacima je razrešeno onog trenutka kada su nas pozvali da sa njima delimo odgovornost za reformsku politiku. Uvek je teže biti vlast nego opozicija. To znamo i mi i naprednjaci.

Da li će o odnosima u vladajućoj koaliciji biti reči i na vašem Glavnom odboru i predsedništvu sredinom septembra?

– Naravno, to nije ništa neuobičajeno, budući da je reč i o međupartijskim odnosima, ne samo na republičkom nivou već i u različitim lokalnim sredinama. Ali, na dnevnom redu neće biti pitanje našeg izlaska iz koalicije na republičkom nivou. Za nas socijaliste prioritet imaju državni interesi Srbije, i trudićemo se da partijski ili lični interes stavljamo uvek u funkciju ostvarenja državnih interesa Srbije.

Na predsedništvu i GO biće reči i o predstojećem kongresu. Da li se već sada zna na koji će način biti birano novo rukovodstvo SPS – neposrednim ili delegatskim putem?

– Formiraćemo organizacioni odbor za pripremu Kongresa, a sve odluke oko načina izbora kadrova biće donete u skladu sa Statutom. Legitimno je razgovarati i o promeni modaliteta izbora unutar SPS-a, ali negativni primeri DS ili LDP-a nas uče da eksperimentisanje sa glasanjem unutar partije u cilju simulacije demokratije ne garantuju ni jedinstvo stranke ni uspeh na izborima.

Da li je Ivica Dačić jedini kandidat za predsednika SPS?

– Svaka partija ističe u prvi plan svog najjačeg čoveka za lidera. U SPS-u je najjači lider Ivica Dačić, tu nema nikakve dileme. Demokratski proces unutar partije ne pomaže mnogo, ako nemate jakog kandidata za lidera. Dačić od 2012. uspeva da dobije podršku oko pola miliona glasova građana na izborima, a osim Milutina Mrkonjića nijedan drugi funkcioner SPS-a nije testirao rejting svog imena i prezimena u biračkom telu. Zato Dačić nema jakog protivkandidata unutar partije.

Spekuliše se da ipak ima sukoba na relaciji Ružić – Dačić.

– I Dačić i Ružić su demantovali da postojanje takvi „sukobi“. Unutar SPS-a može da postoji samo jedna politika i jedna struja – crvena. Tu crvenu nit naše politike reprezentuje Dačić. Uzaludno je formirati bilo kakvu drugu politiku ili struju, a pogotovo ne, da je tako nazovem, „ružičastu“, ako ona nema podršku u našem biračkom telu.

Očekujete li da ćete ponovo biti izabrani za potpredsednika, uprkos tome, kako tvrde vaši protivnici, što osim Dačićeve, nemate podršku stranke?

– Politikom se profesionalno bavim već dve decenije, prvenstveno kao stručnjak – doktorirala sam na temi ideologija političkih partija, i u aktivnu politiku nisam ušla kao „Dačićev prijatelj“, već kao stručnjak. Autor sam programa SPS-a koji je usvojen na prošlom 8. Kongresu, 2010. godine. To je moj „politički miraz“ kojim sam se kvalifikovala za mesto potpredsednika i na koje su me izabrali članovi Glavnog odbora.

Da li ste zbog takvih kritika i objavili na Tviteru Vašu člansku kartu u SPS?

– Samo sam ukazala na činjenicu da sam član SPS već 16 godina, od 1998. godine. Tek toliko da demantujem netačne informacije koje se plasiraju u pojedinim medijima. Ni manje ni više.

Podneli ste ostavku na članstvo u Nadzornom odboru „Večernjih novosti“ pre preporuke Vučića i Dačića o duplim funkcijama?

– To je bila moja lična odluka – šef sam poslaničke grupe SPS u parlamentu, i imam puno partijskih obaveza. Osim toga država je donela stratešku odluku da se povlači iz vlasništva u medijima. Praktikujem ono što propovedam.

Osim vas niko iz SPS nije podneo ostavku na duplu funkciju?

– Taj proces unutar SPS jeste otpočeo, i biće ubrzan u kontekstu priprema za Kongres. Znam da su ostavku na duple funkcije već dali neki funkcioneri, ili se pripremaju da se povuku sa određenih funkcija u bliskoj budućnosti.

Samo je drug Tito bio doživotni predsednik

Predsednik Tomislav Nikolić tvrdi da Dačić nema nikakve šanse za predsednika Srbije?

– Mi u SPS smo naučili, na svim primerima, od Miloševića, preko Koštunice, do Tadića da ogromna podrška predsednicima Srbije nestaje stihijno, isto kao što je i nastala. Institucija predsednika Srbije nije svetinja, ni za političare, ni za građane. Samo je drug Tito imao doživotnu titulu predsednika. Mi u SPS-u planiramo na duge staze i već 2012. smo kandidovali našeg najjačeg kandidata Dačića, koji ima snage da istrči predsednički maraton do 2017. godine i ponese pobednički lovorov venac. Trka za novog predsednika je počela onog trenutka kada je aktuelni predsednik Nikolić zauzeo svoje mesto na Andrićevom vencu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari