Premijer Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić jedini je preostali političar u Srbiji koji poslednjih meseci daje neka obećanja građanima, za razliku od prethodnih godina kada su se državni funkcioneri i političari utrkivali u tome koliko će i šta da obećaju javnosti, pokazuje analiza projekta Istinomer, koji već skoro pet godina ocenjuje izjave srpskih političara.

Domaći političari poslednjih godina davali su razna i brojna obećanja građanima Srbije, od realnih do onih teško ostvarivih, kao i onih koje je bilo lako realizovati ali je izostajala politička volja. Poene putem obećanja prikupljali su gotovo svi akteri domaće političke scene, a česte izborne kampanje bile su nepresušni izvor najava koje su posle toga mogle biti ocenjivane kao „ispunjene“ ili „neispunjene“. Danas je, međutim, stvar dosta drugačija. Svi ti „laki na obećanjima“ postali su oprezni, tako da je za obećanja ostao „zadužen“ samo premijer Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Urednik Istinomera Siniša Dedeić ističe za Danas da je u okviru tog projekta u poslednjih pet godina ocenjeno skoro 3.000 izjava javnih funkcionera, republičkih i lokalnih, ali da je primetno je da se u poslednjih nekoliko godina donekle izmenio politički diskurs.

„Broj ocenjenih izjava funkcionera poslednjih godina mogli bismo posmatrati kao obrnutu piramidu. Naime, pre pet godina bilo je više političkih aktera koji su davali merljive izjave, odnosno one koje u sebi sadrže činjenice koje možemo da ocenimo po naša tri kriterijuma – istinitost, doslednost, obećanje. Vlast je, naravno, i tada bila ocenjivanija od opozicije, jer je njena obećanja moguće proveriti u praksi“, objašnjava Dedeić.

On dodaje da su nakon formiranja Vlade Srbije 2012. lideri tri najveće stranke koalicije koja je formirala izvršnu vlast – Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić bili najeksponiraniji u javnosti i imali najviše ocenjenih izjava na sajtu Istinomera. Posle rekonstrukcije i izlaska URS iz Vlade, napominje Dedeić, najviše izjava davao je dvojac Dačić-Vučić, premijer i prvi potpredsednik Vlade, da bi posle formiranja nove Vlade Srbije u aprilu ove godine „na vrhu ostao usamljen“ Aleksandar Vučić.

„On najviše govori, dok su ostali članovi Vlade u senci, a primetno je da se uzdržavaju od konkretnih obećanja. Sa jedne strane, dobro je da su se mnogi političari ujeli za jezik, pa sada opreznije daju obećanja, znajući da ona neće otići u vetar, ali sa druge, nije dobro, upravo zbog odgovornosti da se povuku i da ne daju konkretne izjave sa više proverljivih činjenica, jer građani moraju da prate i mere njihov rad i učinak“, navodi Dedeić.

On podseća da je na Istinomeru godinama najslabije ocenjen bio je ministar infrastrukture, kasnije saobraćaja, Milutin Mrkonjić, koji je prednjačio po broju neispunjenih obećanja. Prema rečima Dedeića, lider URS i ministar ekonomije Mlađan Dinkić bio je dugo jedan od najlošije ocenjenih javnih funkcionera, upravo zbog neispunjavanja svojih obećanja, ali je kasnije promenio tu praksu.

„Kada je postao ministar finansija u Vladi Srbije 2012, znatno je popravio svoj skor na našem sajtu, jer je nekoliko obećanja datih u kampanji te godine ispunio već u prvih 100 dana Vlade. Izgleda da ga je prilično opeklo to što je olako davao obećanja, naročito u predizbornoj kampanji 2008, pa će, čini se, zauvek ostati zapamćen po obećanju da će građani dobiti akcije u vrednosti od 1.000 evra“, kaže urednik Istinomera dodajući da su među onima koji imaju više pozitivnih nego negativnih ocena Rasim Ljajić i Balint Pastor.

Neispunjena obećanja premijera

Na sajtu Istinomera u poslednjih pet godina ocenjeno je 89 izjava Aleksandra Vučića, od kojih 25 ima etiketu „neispunjeno“, devet kao ispunjeno, 15 kao neistina, a 18 kao nedosledno. Među neispunjenima u poslednja tri meseca su izjave o rokovima za objavljivanje ugovora sa Etihadom, privatizaciji Dunav osiguranja, donošenju zakona o uzbunjivačima, rebalansu budžeta… Ispunjeno je obećanje o usvajanju seta medijskih zakona i uvođenju olakšica za poslodavce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari