– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na jučerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednostdao saglasnost vršiocu dužnosti ministra odbrane Dušanu Vujoviću da, zbog izbegličke krize, snage Vojske Srbije budu stavljene u punu pripravnost kako bi zaštitile zemlju, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković.

Vojska može, ako bude potrebno, biti angažovana na zaštiti državne granice i pomoći u tome policiji, ako ona to zatraži, rekao je Selaković novinarima posle sednice Saveta.

Ova odluka, prema Selakoviću, praktično znači da ako policija ne bude mogla sama da održi reč i mir na granici, i ministar odbrane u odsustvu predsednika može da donese odluku o angažovanju vojske.

Sednici su prisustvovali članovi Saveta po funkciji – premijer Aleksandar Vučić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar pravde Selaković, v.d. ministra odbrane Dušan Vujović, kao i čelni ljudi vojske i bezbednosnih službi. Podsetimo, sadašnji državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević je predložen za ministra odbrane, i možda će o tom predlogu Skupština Srbije glasati danas. Ministarstvo odbrane je u v.d. stanju od smene Bratislava Gašića 1. februara.

Zasedanju Saveta za nacionalnu bezbednost prethodila je prekjuče sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti sa koje je Nikoliću upućen predlog da se sve policijske službe i bezbednosne službe, uključujući i VS stave u stanje pripravnosti.

Razlog zbog kojeg su sve bezbednosne snage Srbije podignute na najviši nivo je sprečavanje ulaska ilegalnih migranata na teritoriju Srbiju, rečeno je Danasu u vrhu države. U diplomatskim izvorima, s druge strane, saznajemo da se tu misli na izbeglice iz Avganistana i Iraka, odnosno na sve koji ne dolaze iz Sirije.

„Ako vojska bude poslata na granice, to će biti zbog sprečavanja ilegalnih prelazaka, a ne zbog primene bilo kakve sile prema izbeglicama“, rečeno je Danasu u državnom vrhu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je trenutno na teritoriji Srbije 1.800 migranata. Stefanović je za RTS rekao pre sednice Saveta da odluka neće značiti da će VS biti automatski upućena na granici, ali da je dobro da postoji i takva mogućnost.

Kako je Danas već izvestio, Evropska unija zatvoriće granice za izbeglice iz ratnih zona država Bliskog istoka 1. marta. Kako nam je rečeno u izvorima iz EK, zatvaranje granica za izbegle će biti postepeno sprovođeno, najpre za izbeglice iz Iraka, potom Avganistana i na kraju procesa i iz same Sirije.Danas je već izvestio da je pokazna vežba za zatvaranje granica u toku. To podrazumeva da se utvrđuje da li su migranti iz ratne zone, odnosno da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji EU, proverava se dijalekat, primenjuje strožija kontrola dokumenata.

Povišena gotovost zbog granične kontrole

Aleksandar Radić, vojni analitičar, za Danas kaže da je slanje vojske na granice u ovom slučaju uobičajena praksa i da su i zemlje EU to uradile. „Ovo je angažovanje vojske u obezbeđivanju granice ukoliko za to bude bilo potrebe, kao što to naša vojska radi na administrativnoj liniji sa KiM. Vojska napravi procenu o mogućnosti kretanja migranata, prema geografskim odlikama terena, postavi zasede, organizuje patrole i zaustavi ilegalni prelazak granice ako do njega dođe. U međuvremenu, poruka da će vojska to raditi znači povišenu meru gotovosti. Vojska će izaći na teren onoliko ukoliko Vlada od nje to bude tražila“, navodi Radić.

L.V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari