Veoma je važno i dobro to što se Tomislav Nikolić suočio s realnošću kada je reč o pregovorima s Prištinom i što je na kursu dosadašnje državne politike, kaže za Danas Borislav Stefanović, šef tima Vlade Srbije za briselski dijalog s Prištinom.

Kako tumačite najnoviju izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Beograd spreman za kompromisna rešenja u dijalogu s Prištinom?

– Nikolićeva izjava je dobar signal i garancija da je predsednik uvideo realnost i da je na kursu dosadašnje državne politike prema pregovorima s Prištinom i rešenju kosovskog problema, koje neće biti jednostavno niti će biti idealno, odnosno podrazumevaće kompromise koji nisu jednostrani. To što Nikolić sada govori sigurno se neće svideti njegovim pristalicama, ali je dobro što je pokazao da mu je državni interes iznad stranačkog.

Šta mislite o Nikolićevoj izjavi da bi novi premijer trebalo da predvodi pregovore?

– To će se znati kada se bude formirala vlada. Pregovarački tim će predložiti vlada, predsednik države, ili će se do njega doći dogovorom vlade i predsednika.

Ko bi, prema vašem mišljenju, to trebalo da uradi?

– Ako predsednik sam bude odlučivao o pregovaračkom timu, on će svakako morati da o tome konsultuje vladu, jer jedna opcija ne isključuje drugu.

Mislite li da je Nikolić tom svojom izjavom hteo da prebaci odgovornost na Tadića, koji je viđen za novog premijera?

– Suočen sa sporazumima koji su do sada postignuti, a bio je s njima upoznat i ranije, Nikolić je realno sagledao situaciju. U Srbiji je postalo tradicionalno ponašanje da se delikatni i teški poslovi prebacuju na drugog.

Vidite li sebe u novom pregovaračkom timu?

– To zavisi od Vlade Srbije. Kada bude formirana, ona će odrediti i platformu za nastavak pregovora. Dijalog, kakav je do sada bio, jeste završen. Sledi nova faza u kojoj će morati da se rešavaju mnoga teška pitanja. Meni je važno da sam postavio temelje tog dobrog dijaloga, da su postignuti sporazumi koji su otvorili prostor za rešavanje preostalih otvorenih pitanja i nadam se da će budući dijalog imati kapacitete da ih iznese.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari