Nikolić za desetak dana počinje konsultacije o formiranju vlade 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u narednih desetak dana počeće formalne konsultacije sa predstavnicima listi koje su izborile poslanička mesta oko formiranja nove vlade, saznaje Danas nezvanično u krugovima bliskim predsedniku Srbije. Vlada će, saznajemo, biti formirana u kratkom roku, početkom juna, odmah nakon konstituisanja republičkog parlamenta, a imena ministara, kako tvrde Danasovi izvori, znaće se već do izborne skupštine Srpske napredne stranke 28. maja.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Već sada je jasno da će predsednik Srbije mandat za formiranje nove vlade, na osnovu izbornih rezultata, ponuditi novom-starom premijeru Aleksandru Vučiću, koji sam priznaje da već uveliko piše program nove vlade koji bi trebalo da ima oko sto strana. Prvi put, u okviru plana rada nove izvršne vlasti, naći će se i pojedini grafički delovi o rastu bruto društvenog proizvoda.

Premijer je već najavio da će taj program biti ponuđen eventualnim koalicionim partnerima u vladi i predstavljaće okosnicu delovanja postizborne vlasti u Srbiji. Prema Vučićevim rečima, vlada mora da radi kao jedan tim i to neće biti ni ruska, ni nemačka vlada, već srpska vlada, koja će voditi računa o interesima građana Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić nijednog trenutka nije želeo da otkrije ko će još, osim SVM Mađara, biti partneri naprednjaka u novoj vladi. Jasno je da će mesta u vladi biti za one stranke koje su i bile deo izborne koalicije SNS. Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista, čak se spominje kao kandidat za budućeg ministra odbrane, dok se spekuliše da bi Milan Krkobabić, predsednik PUPS, mogao da zasedne u fotelju ministra rada i socijalne politike .

Da li će u vladi ponovo biti mesta za Dačićeve socijaliste, to za sada niko ne zna. Vučić ne želi na to pitanje da odgovori, a socijalisti odgovor ne znaju. Tvrde da za sada nisu dobili nikakav poziv, ali da bi bilo dobro za Srbiju da budu deo nove vlasti. Očekuje se, na osnovu izjava i Vučića, i drugih funkcionera SNS, da će koalicija u Vojvodini biti šira nego u Srbiji, što možda znači učešće SPS u Pokrajinskoj vladi.

Pre donošenja odluke o sastavu kabineta, 28. maja biće održana skupština SNS posle koje će biti jasnije ko od naprednjaka može da računa na ministarsko mesto. U toku jučerašnjeg dana Danas nije uspeo da sazna koliko istine ima u spekulacijama da će Zoranu Mihajlović na mestu ministarke za saobraćaj i građevinu zameniti Zoran Babić, doskorašnji šef poslaničkog kluba naprednjaka. Jadranka Joksimović, Nebojša Stefanović i Nikola Selaković jedini su naprednjaci koji ne moraju da strahuju za svoje ministarske funkcije. Po nezvaničnim informacijama i ministar privrede Željko Sertić takođe ima velike šanse da ostane ministar, za razliku od ministra prosvete Srđana Verbića i ministra kulture Ivana Tasovca. Ministar finansija Dušan Vujović i ministarka državne uprave Kori Udovički praktično su jedini eksperti koji imaju sigurno mesto i u novoj vladi. Vujoviću je mesto zagarantovano ukoliko on bude zainteresovan, jer je poznato da je lider SNS Aleksandar Vučić više puta isticao da je Vujović odlično radio svoj posao, a poznato je i da je Vujović uživao poverenje svetskih institucija. Što se tiče Udovički, iako mnogi nisu oduševljeni idejom da ostane, ona ima podršku krugova iz inostranstva i nije završila posao koji je počela s reformom javnog sektora.

Kerijeva čestitka lideru naprednjaka

Državni sekretar SAD DŽon Keri čestitao je juče lideru SNS i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću izbornu pobedu i poručio da će njegovo liderstvo i ubuduće biti od suštinskog značaja da se održi fokus i zamajac za postizanje postavljenih ciljeva. Kerijevu čestitku Vučiću je uručio ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot. „Drago mi je što ćemo biti u prilici da nastavimo da radimo na ispunjavanju zajedničkih prioriteta, uključujući sprovođenje procesa evropskih integracija, podsticanje regionalnog pomirenja i jačanje naših bilateralnih odnosa.

Unapred se radujemo mogućnostima da podržimo zalaganja vaše Vlade u cilju unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije, razvoja ekonomije i normalizacije odnosa sa Kosovom. Pohvalio bih i Vaše lične napore u cilju unapređenja odnosa sa susedima. Vaše liderstvo će i ubuduće biti od suštinskog značaja da se održi fokus i zamajac za postizanje ovih ciljeva“, navodi se u čestitki američkog državnog sekretara, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima. Ambasador Skot je tokom razgovora naglasio da je poverenjem glasača premijer Vučić dobio snažnu podršku da nastavi u pravcu kojim je krenuo u prethodnom mandatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari