O novoj državnoj platformi za Kosovo javnost u Srbiji će više saznati kada se srpska delegacija s predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu vrati iz Njujorka, gde će danas učestvovati na plenarnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.


Kako je Danasu rečeno u Nikolićevom kabinetu, pre i posle debate u GS UN, delegacija Srbije imaće više bilateralnih razgovora, a u Beograd će se vratiti u petak, 28. septembra, nakon čega će biti poznato više detalja o platformi koji priprema državni vrh. Iako je odmah po formiranju nova vlada najavljivala da će strategija za Kosovo biti ubrzo doneta, i dalje se ne zna šta će taj dokument sadržati.

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović nedavno je izjavio da će se u narednih nekoliko sedmica platforma o Kosovu pojaviti u javnosti, ukazujući da će njome biti predviđene smernice u predstojećem dijalogu s Prištinom, ali i crvene linije koje Srbija neće preći.

Od predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića (SNS) nismo mogli da dobijemo informaciju da li je nova vlast konsultovala Srbe sa severa KiM u vezi s novom državnom strategijom. Krstić nam je kratko odgovorio da to pitanje postavimo predsedniku Nikoliću. S druge strane, Marko Jakšić, poslanik DSS u Skupštini Srbije, kaže za Danas da ga niko nije kontaktirao tim povodom.

Borislav Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Beograda za dijalog s Prištinom, kaže za Danas da nova vlast „samo najavljuje, a ništa ne radi, jer nema nikakav plan ili program za KiM“. Prema njegovim rečima, nova Vlada Srbije „nastavlja da srlja“, dodajući da je „tužno što država nema ni nacrt plana za kosovsko pitanje“.

Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS, kaže za Danas da jedno očekuje od najavljene platforme – da izrazi državni interes o KiM na osnovu Ustava Srbije i Rezolucije 1244, ali i da „nije siguran da će tako i biti“.

Janjić: Samo uopšteno pred GS UN

Povodom najava beogradskih i prištinskih medija da će predsednik Srbije danas pred UN govoriti o planu za KiM novih srpskih vlasti, politički analitičar Dušan Janjić kaže za naš list da očekuje da će Nikolić izneti „deo ideja“, ali da će one biti u okviru poznatih stavova iz koalicionog sporazuma SNS, SPS i URS. „Nikolić na taj način ne krši pravilo i ne iznosi plan prvo u inostranstvu, pa onda kod kuće i u Skupštini Srbije. Ne treba očekivati ozbiljno ni novu platformu, niti njen deo, jer platforme nema“, tvrdi Janjić. J. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari