Nostalgični tvitovi Dačićevih o Titu 1Foto Fonet

Predstavnici Socijalističke partije Srbije juče su putem Tvitera odali počast doživotnom predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu povodom 36. godišnjice njegove smrti. Tako je, recimo, potpredsednik SPS Branko Ružić na Tviteru postavio fotografiju nekadašnje naslovnice magazina Tajm sa Titovim likom, kao i slike na kojima je jugoslovenski maršal u društvu Fidela Kastra i DŽona Kenedija uz opasku: “Trideset i šest godina je prošlo. Hoćemo li izvući pouke”.

                       

Socijalista Aleksandar Zobenica je putem iste mreže poručio: „Trideset šest godina od smrti druga Josipa Broza Tita. Gde smo danas?! Gde smo bili u njegovo vreme?! Legenda živi večno!“

S druge strane, lider socijalista Ivica Dačić juče nije želeo da odgovori na pitanje Danasa zašto nije bio u Kući cveća povodom godišnjice Titove smrti i da li planira da ide tamo. Podsetimo, Titov unuk, Josip Joška Broz nastupio je na listi okupljenoj oko SPS na prošlomesečnim parlamentarnim izborima i očekuje se da će on biti poslanik u narednom sazivu Republičkog parlamenta.

SPS je tokom minule izborne kampanje neretko na javnim skupovima i ostalim događajima veličao Tita. Između ostalog, Dačić je podsećao na period kada je Broz bio živ, „kada je bilo fabrika i četiri puta više radnika nego penzionera“, uz obećanje da će njegova koalicija „vratiti to vreme“. „To je bilo vreme besplatnog školovanja i lečenja, kada su radnici dobijali stanove. To je bilo vreme kojim se ponosimo, i vratićemo to vreme“, isticao je predsednik SPS.

U sličnom maniru Dačić je 1. maja tokom polaganja venaca na spomenik socijaldemokrate Dimitrija Tucovića poručio da „danas kada Srbija prolazi kroz težak period u poslednjih nekoliko decenija, i kada je reč o socijalno-ekonomskom položaju građana i radnika niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji svet“.

Kuću cveća na Dedinju, gde je sahranjen Josip Broz, juče su od ranih jutarnjih sati obilazili predstavnici „naroda i narodnosti“ sa prostora bivše SFRJ. Pre nekim procenama, Titov grob obišlo je oko hiljadu ljudi, uključujući njegovog unuka Jošku Broza. Polaganje venaca trajalo je do 16 sati.

Masovna žalost

Josip Broz je preminuo je 4. maja 1980. u LJubljani u 15:05 sati. Nakon primanja vesti o Titovoj smrti tokom utakmice Hajduk – Crvena zvezda igrači su plakali, bacali se po igralištu i čupali travu. Dan kasnije, specijalnim vozom iz LJubljane u Beograd prebačen je kovčeg s Titovim telom. Pre toga kružio je zemljama bivše Jugoslavije. Tita su smestili u aulu Skupštine Jugoslavije u Beogradu, gde su državni funkcioneri i građani u mimohodima odavali počast. Mimohodi su bili organizirani po radnim organizacijama i svi zaposleni su bili obavezni da idu na njih. U redu za ulazak u Skupštinu se čekalo i po 15 sati. Tito je sahranjen uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari