Nova vlada verovatno 8. juna 1Foto: Stefana Savić

Maja Gojković, odlazeća predsednica Skupštine Srbije, kako Danas nezvanično saznaje najverovatnije će konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije zakazati za 3. odnosno 4. juni. Par dana kasnije, 8. juna, biće formirana i republička vlada.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

 Pre konstitutivne sednice i donošenja odluke o sastavu kabineta, 28. maja biće održana skupština Srpske napredne stranke, nakon koje će biti potpuno jasno ko od naprednjaka može da računa na ministarsko mesto. U SNS napominju da se za sada ni o jednom kadrovskom rešenju nije razgovaralo, ali da se jedino zna da će izborna skupština SNS dovesti do podmlađivanja rukovodstva stranke.

Osim Gorana Kneževića, potpredsednika SNS, koji je za sada najozbiljniji kandidat za novog predsednika republičkog parlamenta, Igor Bečić, dosadašnji potpredsednik Skupštine Srbije, ponovo je kandidat za tu funkciju. Iako u stranci nije baš najomiljeniji lik, ocenjuje se da je on dobro vodio sednice parlamenta i da nije dozvoljavao opoziciji baš mnogo da se razmahne. Ko će biti ostali potpredsednici parlamenta za sada se još ne zna, a kako saznajemo, naprednjaci bi već sledeće nedelje mogli da otpočnu razgovore sa svojim koalicionim partnerima oko nekih kadrovskih rešenja.

U međuvremenu bi trebalo da budu obavljene i formalne konsultacije predstavnika lista koje su izborile poslanička mesta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji dodeljuje mandat za formiranje vlade.

Na intenziviranje sastavljanja novog kabineta značajno će uticati i to što su pred Srbijom već sledećeg meseca dva veoma bitna događaja – poseta predsednika Kine Si Đinpinga i dolazak delegacije MMF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari