Pokret Samoopredeljenje saopštio je juče da će 22. januara ponovo blokirati prelaza Merdare i Bela zemlja, ukoliko Vlada Kosova ne bude sprovela odluku Skupštine Kosova o političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu prema Srbiji.

Na konferenciji za medije u Prištini potpredsednik Samoopredeljenja Špend Ahmeti je rekao su odlučili da ponovo organizuju blokadu puteva, ako do kraja iduće nedelje Vlada ne sprovede odluku Skupštine. Ahmeti je optužio Vladu da je „izabrala da štiti Srbiju, a ne svoj narod“.

Policija Kosova je juče na konferenciji za medije ocenila da je tokom intervencije u subotu primenila „srazmernu snagu“. Portparol policije Baki Keljani je rekao da je ukupan broj zadržanih demonstranata u subotu bio je 146, od kojih je petnaestorici odredjeno policijsko zadržavanje, dok su ostali oslobođeni. Prema njegovim rečima, 32 policajca i 20 građana je zatražilo lekarsku pomoć.

Protest Samoopredeljenja završen je u subotu hapšenjem desetina demonstranata, medju kojima i lidera tog pokreta Aljbina Kurtija. Kosovska policija je kod Podujeva, u blizini prelaza Merdare, gde je bio najavljen protest Samoopredeljenja, suzavcem i vodenim topom rasterivala pristalice tog pokreta koji su hteli da se probiju do prelaza Merdare. Putni pravci od prelaza Merdare ka Prištini i prelaza Bela zemlja ka Gnjilanu juče su bili prohodni.

Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt juče je pozvao pokret Samoopredeljenja da ne koristi blokadu puteva za političke ciljeve. „Žao mi je zbog protesta i sile koja je upotrebljena. Žao mi je povređenih građana i policajaca ali i šteta nanetih od protesta“, rekao je Fejt za RTK.

Ivanović: Sukobi neće uticati na pregovore

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović rekao je da sukobi neće imati direktnog uticaja na pregovore Beograda i Prištine. „Zbog nas samih, regiona i Evrope mora da se nastave pregovori i mora se doći do nekih rezultata koji će biti plod kompromisa a ne nametanja“, kazao je Ivanović. On je rekao da se na Samoopredeljenje dugo niko nije obazirao, ali da posle subotnjih sukoba kod Podujeva svi shvataju opasnosti tog pokreta, koji u situaciji ogromne političke frustracije i loše ekonomske situacije, dobija na popularnosti. Ivanović je kazao da protest i sukobi kod Podujeva pokazuje da Pokret ima dobru organizaciju i ozbiljna sredstva s obzirom da su pristalice tog pokreta došle sa oko 40 autobusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari