Uže Predsedništvo Demokratske stranke sinoć nije donelo jasnu odluku o tome da li lider SDPS Rasim Ljajić i Milica Delević (DS) treba da uđu u vladu SNS-SPS-URS. Odluka se prepušta lično Delevićevoj i Ljajiću, saznaje Danas iz izvora bliskih članovima Predsedništva. Izvori Danasa kažu da su demokrate bliže poziciji da Delevićeva, kako članica DS, ne ulazi u vladu SNS-SPS-URS. Kako saznajemo, za danas je zakazana sednica Predsedništva SDPS. Prema nezvaničnim saznanjima, DS je najpre Ljajiću javio da se protivi njegvom ulasku u novu vladu, da bi se kasnije ispravili i javili mu da sam treba da odluči.


Izvori našeg lista navode da se na sinoćnoj sednici, koja je završena nešto posle 21 sat, vodila duga i žučna rasprava. Kako nam je rečeno, članovi užeg Predsedništva imali su različite stavove. Jedni su se zalagali da se donese jasna odluka o tome da li Delevićeva koja je trenutno direktorka Kancelarije za evropske integracije i kojoj se nudi da ostane na tom mestu, i Ljajić mogu u vladu. U tome je, kako kažu naši sagovornici, prednjačio potpredsednik DS Bojan Pajtić, dok su ostali članovi bili za to da se odluka prepusti onima koje buduća vladajuća koalicija želi u vladi.

Naši sagovnici navode da su demokrate svesne da su ovakvim stavom Delevićeva i Ljajić dovedeni u veoma nezgovnu situaciju, jer sami moraju da odluče o svojim budućim potezima.

Prema saznanjima Danasa, a to su nam više puta potvrdile i demokrate, zvaničnici u Briselu i mnogim članicama EU žele da Delevićeva i ubuduće bude uključena u proces evropskih integracija.

Ljajić je u mnogo težoj poziciji, kažu sagovoinici Danasa, jer bi njegov odlazak u suprotni tabor značio i kraj strateške saradnje DS i SDPS. Ljajiću su naprednjaci, socijalisti i URS nudili mesto prvog potpredsednika vlade i ministra za telekomunikacije i trgovinu, ali i više od toga ukoliko Ljajić to želi. Budućoj vladajućoj koaliciji bi devet poslanika SDPS znatno ojačalo skupštinsku većinu koja za sada broji 131 poslanika, te im je veoma stalo da i njega pridobiju.

Kako nam kažu izvori bliski DS, demokrate upravo žele da spreče da buduća vlada ima čvrstu većinu. Prema rečima naših sagovnika, demokrate na neki način ucenjuju Ljajića tako što ga potsećaju i jasno stavljaju do znanja da mu je samo četvoro poslanika potpuno lojalno.

Da odluka o ulasku u vladu za Ljajića nimalo nije laka, pokazuje i činjenica da je za danas pre podne zakazana sednica Predsedništva SDPS, čime Ljajić na neki način „kupuje“ vreme i odgoivornost za eventualnu odluku proširuje i na stranku.

Lider SDPS je rekao juče za Danas da ukoliko odgovor demokrata bude negativan, razgovori o učešću u većini neće biti nastavljeni. On je negirao da je bilo kakvu odluku o ulasku u vladi doneo pre sednice Predsedništva DS, kako su juče tokom dana pisali pojedini mediji.

Ljajić je dodao da SDPS ne trči u vladu po svaku cenu i želi da ostane korektan prema koalicionom partneru, DS. Prema njegovim rečima, konkretni pregovori o ulasku u novu vladu počeće tek nakon što se DS eventualno složi da SDPS uđe u novu vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari