– Neodržavanje izbora na gradskom nivou u Beogradu, kao i mogućnost nagoveštena iz izvora bliskih SNS, da će se ti izbori održati 2017. godine, zajedno sa predsedničkim, podstakli su niz spekulacija na političkoj sceni Srbije. Pojedini izvori sa političke scene protumačili su za naš list da premijer i lider SNS Aleksandar Vučić planira da ne podrži predsednika Tomislava Nikolića, osnivača naprednjaka, na izborima 2017. Nikolić neće imati podršku za drugi mandat, tvrde sagovornici sa političke scene, zato što Vučić i dalje u rezervi drži opciju da se sam kandiduje. U toj varijanti, navodno sadašnji gradonačelnik Beograd, biće u parlamentu predložen za premijera, odnosno on je jedan od vodećih kandidata za tu nominaciju.




Izvori sa političke scene navode takođe za Danas da je prvobitni Vučićev plan bio da vanredne republičke izbore raspiše sledeće godine zajedno sa redovnim predsedničkim i da se kandiduje za predsednika, a za premijera postavi nestranačkog stručnjaka kao što su, na primer, Dušan Vujović ili Kori Udovički. Međutim, zbog najave referenduma u Republici Srpskoj, nezvanično, Vučić je ipak odlučio da raspiše izbore na proleće kako bi dobio period od šest meseci da se ogradi od te priče. Prema rečima naših izvora, zvaničnici SAD nisu zadovoljni odlukom Vučića da se izbori održe sada, jer neće zauzeti stav o referendumu protiv čijeg su održavanja zapadne zemlje. Iako je premijer Vučić već izjavio da se protivi glasanju koje je najavio predsednik RS Milorad Dodik, zapadne sile smatraju da će biti od velike važnosti da zvanični Beograd, ukoliko se referendum stvarno raspiše, pošalje poruku da li je „protiv“, što bi Vučića dovelo u nelagodnu situaciju pred biračima.

Još jedan od razloga zašto se lider naprednjaka odlučio za izbore u ovom trenutku, kako kažu, jeste i strah da će nemačka kancelarka Anglela Merkel, od koje ova vlast ima najveću podršku na Zapadu, u međuvremenu otićisa vlasti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari