Predstavnici proevropske opozicije tokom jučerašnjeg dana i dalje su tvrdili da je jedna lista DS sa SDS-LDP moguća sve dok Bojan Pajtić kratko po podne nije saopštio da se na izbore ide u dve kolone. Za to vreme, kako saznaje Danas, vladajuća SNS drži se svog programa stranačkih aktivnosti i početka kampanje.

 U četvrtak bi trebalo u beogradskom Centru Sava da bude održana sednice Glavnog odbora, a u nedelju iz Sremske Mitrovice trebalo bi da krene naprednjački karavan. Reč je o prvom mitingu SNS i stranaka koje su na njenoj listi u kampanji za predstojeće izbore. Kako saznaje Danas, izborom Sremske Mitrovice kao grada odakle kreće karavan SNS pokazuje koliko je jak fokus na Vojvodini. Takođe, reč je i o tome da je predsednik ove opštine Branislav Nedimović svojim političkim profilom osveženje u odnosu na dosad jake pokrajinske kadrove SNS kao što su Miloš Vučević, Igor Mirović i Goran Knežević. Pojedini mediji čak ne isključuju mogućnost da je Nedimović mogući kandidat za premijera Vojvodine, s obzirom da uživa posebno poverenje lidera SNS Aleksandra Vučića.

Dok SNS podiže nivo kampanje, u proevropskoj opoziciji i dalje se vodi serija razgovora o jedinstvenoj listi, čiji se ishod menja iz časa u čas, da bi juče Pajtić rekao da neće biti jedne liste DS-SDS-LDP.

Kako je Pajtić rekao za Danas juče nije potpisan sporazum o zajedničkom nastupu, ali lider DS ne negira da je bila usaglašena lista i zastupljenost partija. Prema njegovim rečima, presudno za konačnu odluku bio je Jovanovićev tvit o žrtvovanju LDP da bi se namirili aptetiti DS i SDS. „Mi nismo ušli u razgovore da bi nekom uzeli mandate i da bi se bilo ko žrtvovao zbog nas. Takav utisak bi ubio i poslednju nadu ljudi da u ovoj zemlji može nešto da se promeni“, kaže Pajtić za Danas.

Prema saznanjima Danasa, u nedelju uveče su održana dva velika sastanka u Novom Sadu. Prvo su se navodno sastali Bojan Pajtić, premijer Vojvodine i lider DS, sa Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem, liderima SDS i LDP, gde je navodno dogovoreno da se u ponedeljak utvrde procenti na listi i novinarima saopšti da je postignut dogovor. Međutim, nakon toga je Predsedništvo DS u petočasovnom zasedanju odbacilo ovaj predlog.

Ipak, u sedište LDP juče je, kako tvrde izvori Danasa, došao predstavnik DS – Dušan Elezović, i razgovarao sa predstavnikom SDS Goranom Bogdanovićem i Nenadom Milićem iz LDP. Konferencija za novinare, koja je trebalo da se održi u prostorijama SDS, odložena je iz „tehničkih razloga“. Međutim, lider LDP Čedomir Jovanović napisao je tokom prepodneva na svom Tviter profilu „demokratskasrbija final cut“ (završni rez). Potom je i funkcioner te stranke Kenan Hajdarević napisao da je postignut konačan dogovor oko raspodele mandata na zajedničkoj listi. „Čedomir Jovanović na pregovorima prekinuo agoniju i žrtvovao LDP da bi DS i SDS dobili procente koje su tražili“, istakao je Hajdarević.

I kada se očekivalo da detalje sporazuma i konačnog dogovora saopšte Pajtić, Tadić i Jovanović, ili da novinari budu obavešteni o njihovom završnom sastanku, lider DS je dao kratku izjavu agenciji Beta da se na izbore ide u dve kolone.

„Građane Srbije ne interesuje broj mandata niti ko će s kim u koaliciju. Njih interesuju životne stvari, a ovi izbori su pitanje preživljavanja Srbije“, rekao je Pajtić.

Spekulisalo se inače da je lista oko koje su razgovori vođeni i već neki potpisi stavljeni trebalo da se zove Demokratska stranka – Demokratska Srbija, i da se sa nje dobrovoljno povukao Čedomir Jovanović.

Predsednik LSV Nenad Čanak pre dva dana je ocenio da nije realno da proevropska opozicija izađe na jedinstvenoj listi na izbore, jer se „s druge strane ovog trenutka ne nalazi Slobodan Milošević“, dok je predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao da „truli kompromisi nikada nisu doneli ništa dobro“.

Mićunović: Samo dogovor o nenapadanju

DS, SDS i LDP imaju samo dogovor da ne smetaju jedna drugoj i to je ono oko čega smo se složili na sastanku u sedištu DS, rekao je za B92 Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS.

Kako je rekao, dogovora o zajedničkom izlasku na izbore nema, a demokrate smatraju da je izlazak u dve kolone „politički rentabilniji“. „Mi smo izgubili veliki deo članstva i biračkog tela, koji su ostali pasivni i razočarani. Mi moramo prvo na njih da ciljamo, da im vratimo poverenje, da oni glasaju ponovo“, kaže Mićunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari