– Svi naši sagovornici izrazili su zabrinutost zbog situacije na Zapadnom Balkanu. Kada je Srbija u pitanju, nepremostivi problemi su odsustvo slobode medija i izražavanja, nasilje čije su žrtve predstavnici opozicije, kao i nepoštovanje nezavisnih institucija, kaže za Danas Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, govoreći o učešću na kongresu Partije evropskih socijalista (PES), održanom u Budimpešti proteklog vikenda.

Upitan da li se tom prilikom govorilo i o problemu migranata, imajući u vidu nedavnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana kako oni „moraju biti zaustavljeni na teritoriji Srbije“ i kako „Mađarska razmatra svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica“,  naš sagovornik ističe da „problem migranata niko ne smatra isključivo srpskim, već naprotiv, evropskim problemom“.

– Razgovarali smo i o ekonomskim problemima, koji su zadesili celu Evropu, a Srbiju ponajviše. Socijaldemokrate moraju naći odgovore na krizu, jer to nije uspela desnica, a ni krajnja levica, što se videlo na krahu koncepta Sirize u Grčkoj – konstatuje Pajtić.

Predsednik DS se u Budimpešti, između ostalog, sastao sa Martinom Šulcom, predsednikom Evropskog parlamenta, Sergejom Staniševim, predsednikom Partije evropskih socijalista, Đanijem Pitelom, predsednikom grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, kao i sa Zitom Gurmai, predsednicom Ženske organizacije PES, i Zoranom Zaevim, predsednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Demokratska stranka je saopštila da je predsednik DS na kongresu PS takođe poručio da se u Srbiji „ne poštuju principi socijalne pravde i to je ono što nas brine“.

– Zbog borbe za pravednije, humanije društvo upravo  danas uspostavljamo još tešnju saradnju sa socijaldemokratama cele Evrope… Mi smo u vladama u kojima je Demokratska stranka učestvovala imali prilike da vidimo i velike greške u procesu privatizacije pri kome se nije vodilo računa, ni o poreklu kapitala niti se dovoljno vodilo računa kako da se obezbede radna mesta. Međutim, danas imamo još nehumaniju i lošiju situaciju. Mi smo na svojim greškama mnogo naučili, međutim aktuelna vlast nije naučila ništa i danas se smanjuju plate i penzije, povećava cena struje, prodaje državno poljoprivredno zemljište strancima što je potpuno neprihvatljivo, zaključio je Bojan Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari