Demokratska stranka od danas kreće u bitku za slobodnu, dostojanstvenu i srećniju Srbiju, u kojoj su trenutno osnovne karakteristike života strah i poniženje, izjavio je juče predsednik te partije Bojan Pajtić. On je, na sednici Glavnog odbora DS, rekao da je u proteklih osam meseci Srpska napredna stranka (SNS) izgubila petinu birača, a procenat izlaznosti građana na izbore je opao za četvrtinu, „i Aleksandar Vučić to zna, zato je i raspisao izbore, da zgrabi priliku da ostane na vlasti do 2020. godine“.

„Ako od tri građanina Srbije dva izađu na izbore, Vučić i njegova kamarila su politička istorija ove zemlje, on je gotov“, poručio je Pajtić. Prema njegovim rečima, Srbiji treba znanje i uređen sistem, jer je ona danas „Eldorado za botove i neznalice, zemlja u kojoj se diplome kupuju, a znanje baca pod tepih. „Nije ideja da budemo bolji od SNS, svako to može biti, naša ideja je da budemo bolji od DS do 2012. godine“, objasnio je Pajtić, koji je ocenio da je DS danas za izbore spremnija nego ikad, o čemu govori atmosfera na njenim partijskim skupovima širom Srbije.

„Nemamo drugu alternativu nego da politika 'poštene i napredne Srbije' Babića, Rističevića, Gašića, Vučića, jednom za svagda ode u istoriju. Ovo nije stranačko pitannje, ovo je pitanje opstanka pristojne i demokratske Srbije“, konstatovao je on.

Kako je istakao, DS želi da nakon izbora stvori atmosferu funkcionisanja države u kojoj će postojati ambijent služenja, a ne vladanja građanima Srbije, i to je najveća razlika između DS i SNS, „ogromna i nepremostiva, vekovna“. „Mi želimo da služimo građanima Srbije“, poručio je Pajtić, i istakao da je narod 800 godina krvario za Srbiju i da zato DS nema nameru da dozvoli „da je Vučić rasproda i raskrčmi“, niti da dopusti da naša deca i unuci odlaze iz nje.

Pajtić je građane pozvao da se pridruže DS u borbi za slobodniju i srećniju Srbiju, a onima koji to neće, „prepušta stanove od 380 evra po kvadratnom mestu, posao u Boingu u Srbiji i poslovne prostore u 'Beogradu na vodi'“.

Na početku sednice Glavnog odbora DS, koja je posle uvodnog izlaganja Pajtića zatvorena za javnost, dugotrajnim aplauzom su pozdravljeni članovi tog tela koji su bili uhapšeni u policijskoj akciji „Rezač“, pa su pušteni na slobodu, a među njima i bivši ministar Slobodan Milosavljević.

Informativna služba SNS je, kao i posle svake izjave koja stigne iz DS, odgovorila saopštenjem. Povodom predizborne poruke demokrata da će se boriti za dostojanstvo i bolji život građana, naprednjaci su upitali DS i Bojana Pajtića šta ih je sprečavalo u tome tokom prethodnih 16 godina, koliko su na vlasti u Vojvodini.

„Građani Srbije odlično znaju ko je odgovoran za višedecenijsko pustošenje Srbije, ko je stvorio armiju nezaposlenih, ko je u pljačkaškim privatizacijama uništio firme i doveo radnike do siromaštva“, navela je SNS u saopštenju.

Pastor: DS bismo se zahvalili na saradnji

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da o datumu raspisivanja izbora i danu glasanja očekuje konkretne razgovore u februaru i da SVM nije dobio poziv od Bojana Pajtića za ujedinjenje opozicije, a i da je dobio, kako je rekao, verovatno je to i Demokratskoj stranci jasno, zahvalili bismo se na njemu. Pastor, koji raspisuje izbore u pokrajini, rekao je novosadskom Dnevniku, da ne treba očekivati velike novosti u odnosu na ono što je već rečeno, odnosno da ne bi smeli da budu pre 22. aprila, a ni posle 22. maja.

Inicijativa i za izbore u Beogradu

Pokret za preokret Janka Veselinovića pozdravio je juče pridruživanje drugih opozicionih stranaka i pokreta nihovom zahtevu za raspisivanjem vanrednih izbora u Beogradu. „Nesposobna vlast Siniše Malog i Gorana Vesića prethodnih dana nije bila u stanju da zauzme jasan stav u vezi sa vanrednim izborima u Beogradu, pa će Pokret za preokret od danas intenzivirati akicju za raspisivanje vanrednih izbora u Beogradu. Pored političkih stranaka i pokreta pozvaćemo i nevladine organizacije i građane da nam se pridruže u toj akciji“, navodi se u saopštenju pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari