Ako je put do smene ove vlasti nestranačka ličnost na čelu zajedničke liste proevropske opozicije, onda je taj predlog prihvatljiv za Demokratsku stranku, kaže za Danas predsednik DS Bojan Pajtić, komentarišući izjavu direktora Socijaldemokratske stranke Zdravka Stankovića, koji je naveo da SDS smatra da opozicija treba da se ujedini, kao i da bi nestranačka ličnost, ekspert mogao da ponese jedinstvenu listu.

Nama je apsolutni prioritet da smenimo ovo zlo koje je na vlasti i od Srbije napravimo pristojno mesto za život, u kojem ima nade i šanse za pristojan život bez nasilja i ponižavanja. Ako je put do toga nestranačka ličnost na čelu liste, to je prihvatljivo, navodi Pajtić. On nije odgovorio ima li već nekog na umu za to mesto.


Juče je za pet sati popodne zakazano Predsedništvo DS kao priprema za stranački Glavni odbor koji će biti održan predstojećeg vikenda. Prema našim saznanjima, jedan od predloga Predsedništva za GO biće da se ovlasti Predsedništvo da pregovara o mogućim koalicijama. Konačnu odluku o tome da li se i sa kim ide u koalicije na predstojeće izbore doneće, prema stranačkom Statutu, Glavni odbor za dve ili tri nedelje, odnosno kada budu raspisani izbori ili bude jasno da će uskoro do toga doći, kažu izvori Danasa.

Prema našim saznanjima, članovi Predsedništva bi trebalo da usvoje tekst konačnog izbornog programa stranke ali će svakako najviše reči biti o mogućim koalicijama demokrata. Razgovori su, kako saznajemo, već vođeni sa strankama koje su bile i ostaju na listi DS, i o tome će Predsedništvo i GO izvestiti Dragoljub Mićunović.

stranka Čedomira Jovanovića će svoje Predsedništvo imati sledeće nedelje, u sredu, kada bi trebalo da bude doneta odluka o održavanju glavnog odbora te stranke.

Podsetimo, lideri DS, LDP i SDS, sastali su se prošlog petka i približili stavove oko zajedničke borbe protiv SNS. Odluka o tome da li će ove tri stranke ići zajedno na izbore u jednoj koloni trebalo bi da bude doneta u februaru, a do tada, kako je rečeno na konferenciji za novinare, bi predsednici stranaka trebalo da čuju mišljenje svojih stranačkih kolega i lokalnih organizacija o saradnji sa ostalim strankama na izborima. Kako je tada objašnjeno, odluka o jednoj ili dve kolone biće doneta i na osnovu istraživanja javnog mnjenja. Predsednici LDP i SAD Čedomir Jovanović i Boris Tadić prepustili su Pajtiću da se dogovori sa strankama sa kojima DS sarađuje o tome kako će izaći na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari