Pastor: Zakazujem Skupštinu Vojvodine 2. ili 3. juna 1Foto: www.skupstinavojvodine.gov.rs

Sednica Skupštine Vojvodine biće održana najverovatnije 2. ili 3. juna, kaže za Danas predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. Kako je objasnio, od momenta kada dobije izveštaj Pokrajinske komisije o sprovedenim izborima, u roku od tri dana on mora da zakaže zasedanje.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

– Sednica mora biti održana najkasnije u roku od 30 dana od pravosnažnosti odluke o objavljivanju konačnih izbornih rezultata. Sve u svemu, mislim realnim održavanje sednice prvih dana juna meseca, najkasnije do 5. juna. Pošto to pada na vikend, mislim da će sednica biti održana uoči vikenda, u četvrtak ili petak. Preciznije od ovog ne mogu reći, to su poslovnički i statutarni okviri kojih ću se striktno držati, naveo je Pastor.

Član Predsedništva SNS Igor Mirović spreman je bude premijer Vojvodine.

„Mnogo toga sam radio u javnom životu i politici. Ne bojim se i ne bežim od odgovornosti. Videćemo. Spreman sam da se prihvatim tako značajnog posla“, rekao je Mirović.

On je gostujući na televiziji Pink juče rekao da će Pokrajinska vlada biti formirana početkom juna i da se razgovara ko će biti pokrajinski premijer. Prema njegovim rečima, sledeće nedelje će početi razgovori o koaliciji sa Savezom vojvođanskih Mađara, koju predvodi Ištvan Pastor, da SNS računa na podršku nacionalnih manjina i da će biti razgovora i sa drugim političkim strankama.

Na pitanje ko će biti ministri u novoj vladi, Mirović je rekao da će biti mesta i za ljude koji nisu angažovani kroz političke stranke i podsetio da je u dosadašnjem sazivu ministar finansija Dušan Vujović bio nestranačka ličnost, ali „profesionalac koji je uspešno vodio Ministarstvo finansija“.

Kako je naveo, ideja SNS-a je da se pokrajinska i centralna vlast ujedine i okupe oko važnih projekata – infrastrukturnih, projekata u poljoprivredi, zdravstvu…

PIK je u sredu objavio konačne rezultate pokrajinskih izbora održanih 24. aprila za poslanike u Skupštinu Vojvodine. Prema navodima sa sajta PIK-a, lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je 44,48 odsto glasova i 63 skupštinska mandata. Druga po redu je koaliciona lista SPS-JS-PPS, koja je osvojila 8,86 odsto glasova, odnosno 12 mandata. Po deset mandata imaju liste „Za Vojvodinu rada i znanja DS, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojan Pajtić“, koja je osvojila 7,24 odsto glasova, i lista „dr Vojislav Šešelj – SRS“, koja je imala 7,66 odsto glasova. Lista „Nenad Čanak – LSV – digni glavu“ osvojila je 6,43 odsto glasova, odnosno devet poslaničkih mandata. Zatim, DJB sa 5,54 odsto glasova i sedam mandata, a nakon nje i „SVM – Ištvan Pastor“, sa osvojenih 4,88 odsto glasova i šest mandata. U pokrajinskom parlamentu sedeće i poslanici liste „Mađarski pokret za autonomiju – dr Tamaš Korhec – DZVM – Aron Čonka“ sa osvojenih 1,71 odsto glasova i dva mandata, kao i Zelena stranka sa 1,14 odsto glasova i jednim poslaničkim mandatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari