Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike optužio je juče na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije Demokratsku stranku i njenog lidera Bojana Pajtića da su se, lansiranjem afere o navodnom prisluškivanju, neodgovorno poneli i da su na taj način zloupotrebili jednu veliku i važnu investiciju u dnevnopolitičke svrhe.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On je naveo i da je projekat izgradnje vetroparkova vođen apsolutno u skladu s procedurama i zakonom i da direktor Elektromreže Nikola Petrović nije imao nikakvog ličnog uticaja na vođenje ovog projekt.

“ Jedini dokument koji bi eventualno mogao da bude predmet zloupotreba je građevinska dozvola koju je izdao pokrajinski sekretarijat i to je jedini dokument koji ostavlja prostor za razgovor o korupciji – rekao je Antić i dodao da niko od onih koje DS pominje nije mogao da utiče na bilo koju fazu u tom poslu, što se odnosi i na direktora Elektromreža Srbije Nikolu Petrovića.

i generalni direktor Eleketromreže Srbije Nikola Petrović podsetio je juče da prema zakonu, samo EMS može biti investitor za 400 kilovatno postrojenje. „Razvojno postrojenje koje su hteli da grade mogao je da gradi samo neko s licencom, a za to postrojenje licencu ima samo EMS“, rekao je Petrovići dodao da je kompanija Kontinental vind sagradila takav objekat, nikada ne bi dobila upotrebnu dozvolu.

Petrović je naveo i da su kompaniji dali precizne lokacijske uslove sa skretanjem pažnje na sporan deo. „Pozivam gospođu Lidiju Udovički da se javi ukoliko nije na nekoj drugoj planeti – mejlom, telefonom… i da mi kaže kada sam ja to nju upoznao i kako sam bilo šta od nje tražio – rekao je Petrović i dodao da će se sledeći put obratiti javnosti isključivo kada Pajtić i Udovički pristanu da idu sa njim na detektor laži, i to u prisustvu kamera. On je ponovio da nikada nije upoznao Lidiju Udovički.

Ana Brnabić, direktorka firme „Kontinental vind Srbija“, na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštila je da je podnela neopozivu ostavku na to mesto i objasnila je šta je sve ta firma uradila i koliko je za Srbiju taj posao značajan. Ostavku je, kako je objasnila, podnela jer se većina u rukovodstvu firme nije saglasila s njenom namerom da izađe u javnost, smatrajući da je dovoljno što su u javnost izašli s dva saopštenja. Ona je navela da ničeg nezakonitog nije bilo u vezi s projektom gradnje vetroparkova, a odgovarajući na pitanja novinara o dokumentu koji je svojevremeno Lidija Udovički uputila Vladi i potpisala kao kantri menadžer, rekla da je Udovički prethodno već smenjena sa tog mesta te da je prekoračila ovlašćenja time što se pismom obratila Vladi.

Ona je navela i da joj nije poznato ko se u ime firme Kontinental vind obraćao američkim kongresmenima i da može da garantuje da ova firma nema nikakve veze sa tim pismom.

U toku jučerašnjeg dana „o slučaju prisluškivanja Bojana Pajtića “ oglasio se i ministar spoljnih poslova ivica Dačić . On je naveo da su transkripti navodnog prisluškivanja objavljeni da bi se kompromitovali premijer Aleksandar Vučić i direktor EMS Nikola Petrović, a ne Pajtić i Udovički.

„Najbolje sam na svojoj koži osetio odnos DS-a prema koalicionim partnerima“, naveo je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova. On je istakao da ne veruje u tvrdnje da je lider DS-a bio na meti prisluškivanja državnih službi, već da opozicija pokušava da stvori negativnu atmosferu u društvu uoči eventualnog raspisivanja vanrednih izbora, za šta on lično, kako je rekao, nije, ali će poštovati odluku premijera.

Premijerov kum jači od države

Demokratska stranka ponovo je juče pozvala ministra policije Nebojšu Stefanovića da ne govori nadležnim institucijama kakav bi ishod istraga o prisluškivanju predsednika DS trebalo da bude. DS u saopštenju navodi da institucije nisu uzele u obzir nijedan dokument koji je ta stranka prezentovala a koji, kako tvrdi, dokazuju njihove optužbe. Ova stranka smatra da je reč o tome da se Petrović, inače kum premijera, ponaša kao da je jači od države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari