Eventualna odluka da Tanja Miščević, profesorka FPN i nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije, bude na čelu tima Srbije za pregovore sa EU bila bi vrlo dobra, saglasni su sagovornici Danasa, stručnjaci za evropske integracije.

Podsetimo, naš list je juče objavio saznanja iz Vlade Srbije da je Miščevićeva jedan od glavnih kandidata za budućeg glavnog pregovarača sa EU.

Jovan Teokarević, profesor FPN, za Danas kaže da Tanja Miščević u sebi objedinjuje izuzetno znanje o evropskim integracijama i visoke menadžerske sposobnosti, a da je dobar kandidat bez obzira na promene vlada u Beogradu tokom procesa pregovora.

Prema njegovim rečima, uspešne zemlje u pregovorima nisu često menjale glavnog pregovarača do samog kraja. „Izbor pravog pregovarača je dobar i za efikasnu motivaciju državnog aparata, koji mora da bude u funkciji pregovora i politička podrška tom procesu“, objašnjava Teokarević.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, za naš list navodi da je Miščevićeva jedna od retkih osoba u našoj zemlji koja bi stručno i efikasno mogla da vodi pregovore sa EU. Bobićeva takođe ukazuje da glavnog pregovarača i njegov tim tokom dugog trajanja pregovora ne treba menjati kako bi proces tekao nesmetano.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, smatra da istovremeno treba razmišljati i o sastavu celog tima u pregovorima, jer ima puno oblasti o kojima će se razgovarati.

„Nadam se da će Srbija, kada dobije datum za početak pristupnih pregovora, brzo ući u taj proces, kao i da će u prvim poglavljima 23 i 24, a u kojima je reč o vladavini prava i ljudskim pravima, ispuniti kriterijume ne zbog želja EU već radi promena u društvu“, zaključuje Antonijević.

Težak posao

Prvi komentar Tanje Miščević na vest da se u Vladi o njoj ozbiljno razmišlja kao glavnom pregovaraču bio je da je „lepo kada vas se ljudi sete i poštuju ono što radite“. „Ko god da se prihvati toga mora da zna da je to jedan od najtežih poslova koordinacije i zahteva stručnost i veliku diplomatsku sposobnost“, rekla je Miščevićeva za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari