Podrška institucija i ambasada

Organizatori Povorke ponosa, uz podsećanje da skup počinje u nedelju 20. septembra u 11 časova na Platou Filozofskog fakulteta u Beogradu, najavili su da će među prisutnima biti i zaštitnik građana Saša Janković, beogradski ombudsman Dušanka Gaćeša, predstavnici kancelarije pokrajinskog ombudsmana, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstva za sport i omladinu. Organizatori su naveli i da ohrabruje podrška ambasada Holandije, Švedske, Velike Britanije i Nemačke, kao i da je za beogradsku Povorku ponosa akreditovano više od 150 predstavnika medijskih kuća iz zemlje i inostranstva. Skup u nedelju je ispit demokratičnosti koji će čitavo društvo Srbije polagati i, verujemo, uspešno položiti“, saopštili su organizatori Povorke ponosa.

TADIĆ: Nećemo dozvoliti haos

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da će država reagovati na svaki vid nasilja na ulicama Beograda i da neće dozvoliti da se stvori atmosfera haosa. Tadić je takođe poručio da će država učiniti sve da zaštiti građane bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, polnu ili političku orijentaciju. „Nijedna grupa, ma kakav predznak imala, ne sme da poseže za pretnjama i nasiljem, niti da uzima pravdu u svoje ruke i ugrožava živote onih koji drugačije misle ili jesu drugačiji“, naveo je Tadić. U Srbiji će se Ustav, zakoni i javni red i mir poštovati, a bilo kakvi napadi na vojsku, policiju, novinare, službena lica, kao i ostale građane, neće se tolerisati i protiv počinilaca će se preduzeti sve zakonske mere, saopštio je predsednik.

DAČIĆ: Drastične mere zaštite

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić upozorio je da će protiv svih onih koji se tokom Povorke ponosa budu nasilno ponašali biti preduzete najdrastičnije mere. Dačić je u izjavi novinarima apelovao na građane da ne bude nasilja. „Vlada Srbije je jasno saopštila da niko ne osporava pravo da se iznose, ne samo politički stavovi, već da postoji i pravo na iznošenje različitosti, postoji Zakon o zabrani diskriminacije i mi pozivamo sve da ne bude nasilja“, naglasio je Dačić, dodajući da se država mora ozbiljno pozabaviti problemom ekstremnih grupa.

ĐILAS: Zabraniti ekstremiste

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zatražio je od nadležnih državnih organa da se zabrane sve organizacije koje pozivaju na nasilje, pravdajući takvo ponašanje patriotizmom ili ljubavlju prema sportskom klubu. „U ime svih Beograđana zahtevam od policije, tužilaštva, sudstva i sportskih udruženja da se zabrane sve organizacije koje pozivaju na nasilje, a kriju se iza navijačkih obeležja i patriotskih organizacija“, rekao je Đilas na vanrednoj konferenciji za novinare. Gradonačelnik je izrazio nadu da će Povorka ponosa proteći bez incidenata. „To je manifestacija ogromnog rizika, prvenstveno zbog toga što ništa nije urađeno da oni koji su spremni da nekoga tuku zbog drugačijeg seksualnog opredeljenja danas budu u zatvoru“, istakao je Đilas.

OEBS i UN pozdravljaju rešenost Srbije

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tom Mur i stalni koordinator UN Vilijam Infante izrazili su zadovoljstvo saradnjom civilnog društva i srpskih vlasti u osiguravanju bezbednosti svih učesnika Povorke ponosa. Mur je u saopštenju ocenio da je za pohvalu rešenost Srbije da podrži jednakost i slobodu mirnog okupljanja. „Važno je da svi građani Srbije mogu da uživaju svoja prava, kao i da se efektivni mehanizmi za borbu protiv diskriminacije primenjuju“, poručio je Mur. Infante je u istom saopštenju ukazao na veliki značaj zaštite svih ljudi od diskriminacije.

Podrška i iz poslovnog sektora

„Odnos jednog društva prema manjinama bilo koje vrste predstavlja osnovno merilo demokratičnosti i civilizacijskog nivoa“, ističe za Danas Rade Pribićević, direktor za korporativne i regulatorne poslove Danube Foods Group, povodom zakazane Povorke ponosa. Prema njegovim rečima, „ako se i može razumeti da navijačke grupe nemaju adekvatan nivo svesti da shvate značaj ovog pitanja, teško je razumeti da neke političke stranke, koje deklarativno podržavaju evropski put Srbije, o ovom pitanju zastupaju kako antievropske tako i anticivilizacijske stavove“. Pribićević poručuje da daje punu podršku organizatorima i učesnicima ovog skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari