– Poslanici Skupštine Srbije tokom prošle godine radili su samo jedan dan tokom vikenda, 12. decembra, kada je usvajan budžet Srbije, ali su zato radili više puta ponedeljkom i petkom iako po pravilima i poslovniku parlament radi od utorka do četvrtka, pokazuje statistika inicijative Otvoreni parlament. Poslanici su u klupama 2015. godine presedeli ukupno 114 dana i za to vreme usvojili gotovo 200 zakona i drugih akata.

„Poštovani poslanici, vaš je posao da zasedate dan i noć, vikendima i praznicima kako biste pokazali narodu Srbije da smo ozbiljni u vezi sa ovim reformama. Ješćete, spavati i umivati se u ovoj sali“, poručio je premijer Aleksandar Vučić u svom ekspozeu za skupštinskom govornicom krajem aprila 2014. godine.

Međutim, poslanici su prošle godine umesto vikendom odlučili da zasedaju više ponedeljkom i petkom, iako to po poslovniku nije predviđeno. Prema evidenciji Otvorenog parlamenta, skupština je zasedala 14 puta ponedeljkom i 21 put petkom. Parlament nije „radio“ u avgustu, a najviše sednica bilo je u decembu – 19 i julu kada je bilo 16. S druge strane, poslanici su se najmanje puta „sastajali“ u septembru – svega dva puta.

Iako je predviđeno da članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika poslednjeg četvrtka u mesecu, skupština je izbegavala da radi tim danima, odnosno samo je jednom, u julu, zasedala poslednjeg četvrtka.

„Činjenica da su se u 2015. godini veoma retko održavale sednice poslednjeg četvrtka u mesecu kada poslanici postavljaju pitanja predstavnicima Vlade, te su propuštene šanse da poslanici kontrolišu izvršnu vlast, a to je jedna od osnovnih funkcija parlamenta“, navodi za Danas Jovana Đurbabić iz inicijative Otvorenog parlamenta.

Članovi Vlade Srbije su, osim poslednjeg četvrtka u julu, odgovarali još jednom prošle godine na poslanička pitanja 2. jula. Inače, poslanici opozicije više puta se okupljali u holu parlamenta i javno postavljali pitanja premijeru i ministrima, a jednom su čak postavili i „maketu Vlade Srbije“ kojoj su se obraćali.

Završni računi

U skupštinsku proceduru poslednjeg dana prošle godine ušao je i Predlog zakona o završnom računa budžeta za 2014. godinu, ali se ne zna kada će i da li će uopšte poslanici o tome raspravljati. Za poslednjih 14 godina poslanici Skupštine Srbije usvojili su samo dva puta izveštaj o trošenju novca iz državne kase, odnosno završni račun, i to za budžete za 2000. i 2001. godinu, kako pokazuju podaci inicijative Otvoreni parlament. Podaci ukazuju da sedam završnih računa nikada (od 2002. do 2006. i 2010. i 2011) nije ušlo u skupštinsku proceduru, dok se o preostalih pet (od 2007. do 2009. i 2012. i 2013) koji su ušli u parlament nikada nije raspravljalo na plenarnim sednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari