Presuda se ne sme upotrebiti protiv srpskog naroda 1Foto FoNet

– Nećemo dozvoliti da se presuda Radovanu Karadžiću upotrebi protiv srpskog naroda, poručila je Vlada Srbije nakon jučerašnje vanredne sednice, posvećene haškoj presudi bivšem predsedniku Republike Srpske, po kojoj je on proglašen krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u BiH i osuđen na zatvorsku kaznu od 40 godina.

U saopštenju Vlade se ističe da posle takve presude „nije dozvoljeno bilo kakvo prebacivanje kolektivne krivice na pojedine narode zbog zločina koji su počinili pojedinci“. Čitajući saopštenje srpske vlade, ministar pravde Nikola Selaković naveo je da svaki zločin mora da bude kažnjen, kao i bilo koji pojedinac koji je u njima učestvovao, ali da je nedopustivo bilo kakvo politizovanje i svaljivanje kolektivne krivice na pojedine narode zbog zločina koje su učinili ljudi sa imenom i prezimenom. On je dodao da Vlada Srbije ne želi da reaguje na sadržaj i obrazloženje bilo koje pojedinačne presude Haškog tribunala, ali da, posle mnogo godina rada tog suda, ostaje gorak ukus zbog, kako je rekao, činjenice da oni koji su tvorci politike zločina prema Srbima „gotovo ni na koji način nisu kažnjeni“.

Selaković je istakao da „ozbiljna i odgovorna politika Srbije prema sopstvenim građanima i pripadnicima srpskog naroda ma gde živeli podrazumeva i brigu o Srbima u Republici Srpskoj“. „Nikome nećemo dozvoliti da prvostepenu presudu protiv bivšeg predsednika RS upotrebljava kao razlog da prstom upire protiv nas i naših sunarodnika i jasno napominjemo da ova presuda ne može da bude upotrebljena s ciljem ugrožavanja slobode i opstanka našeg naroda u Republici Srpskoj“, poručio je Selaković.

Ministar pravde je podvukao i da Vlada izražava duboko žaljenje za svim žrtvama ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije i da jednako osuđuje zločine koje su počinili pripadnici srpskih jedinica, kao što osuđuje zločine koji su učinjeni nad Srbima, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

„Politika pomirenja biće politika Vlade Srbije, a verujemo da će to biti politika i drugih vlada u regionu. Upravo zato Vlada Srbije smatra da je politika pravde kažnjavanja pripadnika samo jednog naroda za zločine koje su činili svi u stvari selektivna“, kazao je Selaković prenoseći stav Vlade.

Presuda Karadžiću bila je jedna od tema i jučerašnjeg razgovora u Patrijaršiji patrijarha srpskog Irineja i premijera Aleksandra Vučića. Oni su nakon tog susreta poručili novinarima da će se Srbija ponašati u skladu sa Dejtonskim sporazumom i poštovati integritet BiH, ali i Republike Srpske.

„Srbija ne može da dozvoli ugrožavanje postojanja i opstanka RS“, rekao je Vučić. Predsednik Vlade je podsetio i da su pred srpskim narodom velike godišnjice, između ostalog i godišnjica stvaranja logora Jasenovac. „Potpuno smo prihvatili ideju, molbu i zahtev patrijarha da zajednički sve probleme rešavamo, da se pripadnici našeg naroda ne dele po svim osnovama i na sve načine, jer samo zajedno možemo rešiti naše najveće i goruće probleme“, naveo je premijer.

Patrijarh Irinej rekao je da u RS živi srpski narod i da i država i crkva treba da rade na tome da Srbija i RS pomažu jedna drugoj da se očuva identitet srpskog naroda, što podrazumeva tekovine, kulturni identitet, ime, jezik… „To je sveta dužnost i crkve i države“, zaključio je on.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko pozvao je nakon presude Karadžiću na pomirenje. „Radimo na tome da posle presude i sećanja na najcrnje dane BiH istina, sloboda i pomirenje budu prioriteti“, istakao je Incko u saopštenju.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je presuda slaba uteha žrtvama, „ali je poruka današnjim zločincima i teroristima da neće proći nekažnjeno“.

S druge strane, premijerka RS Željka Cvijanović konstatovala je da posle izricanja presude prvom predsedniku RS „ostaje utisak da je pravna argumentacija poklekla pred političkim stavom, jer presudu nisu pratili jasni pravni dokazi i obrazloženja i upravo je zbog toga i otvoren prostor za ozbiljnu žalbu u narednom periodu“.

Bajden: Žalim zbog civilnih žrtava bombardovanja

Vašington – Potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je premijeru Srbije u telefonskom razgovoru da žali zbog civilnih žrtava tokom akcije NATO 1999. godine. Bajden i Vučić su razgovarali telefonom u četvrtak, na dan kada je Srbija obeležavala 17 godina od početka bombardovanja bivše SRJ, i u tom razgovoru Bajden je izrazio žaljenje zbog žrtava tokom ratova devedesetih, objavljeno je na internet portalu Bele kuće. Istovremeno, Bajden je pohvalio „viziju premijera Vučića i napore da izgradi evropsku budućnost Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari