"Oprezni optimizam" socijalista 1

Mnogi u Socijalističkoj partiji Srbije su razočarani jer su očekivali da će SPS na izborima dobiti između 13 i 15 odsto glasova, ali i dalje se nadaju da će njihova stranka biti deo novog saziva vlade, kažu za Danas nezvanično izvori bliski socijalistima.

                       

Prema rečima naših sagovornika, partija Ivice Dačića „oprezni optimizam“ u postizborni saziv sa naprednjacima, između osztalog, bazira na pretpostavci da će naprednjacima biti potrebna dvotrećinska većina za promenu Ustava Srbije, a ne isključuju ni mogućnost nastavka saradnje na pokrajinskom nivou.

Kako preciziraju izvori Danasa, SNS i SPS ne bi zajedno imali 166 poslanika, koliko je potrebno za promenu najvišeg zakonskog akta, ali bi se neophodna većina ,za koju bi bilo potrebno nekoliko glasova, mogla „namaći“ podrškom poslanika iz nekih drugih grupacija. S druge strane, predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je nakon minulih izbora za naš list da je DSS-u najvažnije što budući saziv parlamenta neće imati dvotrećinsku većinu za promenu Ustava.

Inače, funkcioneri SPS-a ne žele da za Danas komentarišu izjavu člana predsedništva te partije Novice Tončeva da su socijalisti jedini gubitnici na izbora. Neki od ljudi iz vrha SPS-a rekli su nam da „nisu u prilici da daju izjave jer imaju seriju sastanaka“.

Tončev je, podsetimo, preksinoć rekao za FONet da nije zadovoljan brojem osvojenih glasova SPS-a i da će stranački organi odlučiti da li će i pod kojim uslovima SPS ući u novu vladu, ako dobiju ponudu.

„S obzirom na to da smo bili u vlasti, trebalo je da osvojimo više glasova. Bili smo u vlasti, a nismo povećali ni procenat ni broj poslanika i na osnovu toga može se zaključiti da je SPS jedini gubitnik na ovim izborima…

„Ako ponuda za učešće u Vladi stigne, prihvatićemo je, ali ne kao do sada. Na primer imali smo ministra energetike, a članovima SPS u Surdulici nije dozvoljavano da uđu u krugu Vlasinske hidroelektrane i u Elektrodistribuciju. Pod takvim uslovima nećemo ući. Bar ja neću“, rekao je Tončev, koji je predsednik koji je i predsednik Opštinskog odbora SPS u Surdulici, gde je ta partija osvojila 70 odsto glasova birača.

Prema mišljenju Tončeva, „ako uđemo u Vladu, niko pre mene iz SPS nije zaslužio da uđe u nju“. On je, takođe, najavio da će zatražiti od stranačkih stručnih službi izveštaj o učinku svih lokalnih funkcionera u svojim sredinama, a potom i sednicu Glavnog odbora stranke na kojoj će se analizirati „ko je šta i koliko uradio“.

Kada je o situaciji u Vojvodini reč, izvori Danasa bliski naprednjacima, nezvanično tvrde da naprednjak Branislav Nedimović i dalje slovi za najozbiljnjeg kandidata za novog pokrajinskog premijera, ali da šanse da „naslede“ Bojana Pajtića na čelu vojvođanske vlade daju i potpredsednicima SNS-a Igoru Miroviću i Maji Gojković. Naši sagovornici kažu da je Nedimović, inače aktuelni gradonačelnik Sremske Mitrovice, poznat kao „tolerantan čovek, koji ima kontakte sa predstavnicima različitih stranaka“, ali da mu pojedini zameraju što je svojevremeno iz DSS-a „preleteo“ u tabor naprednjaka.

„Čak i ako Nedimović ne bude vojvođanski premijer moguće je da će biti deo izvršne vlasti Srbije, pa čak i da preuzme neko od ministarstava koje se bave ekonomskim pitanjima. On je čovek od Vučićevog velikog poverenja“, ističu naši sagovornici.

Pastor: SVM nema ministarske ambicije

Savez vojvođanskih Mađara nema ambicije da bude deo izvršne vlasti na republičkom nivou, a ako se sa Srpskom naprednom strankom i postigne neki dogovor, saradnja se, kao u protekle dve godine, može nastaviti na nivou državnih sekretara, izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor. Mi smo mala stranka i treba da budemo razumni. Ne bismo voleli da dođemo u situaciju da nekom uzimamo funkcije, a da nemamo odgovarajući kadar za ta mesta, istakao je Pastor u intervjuu Blicu. On je napomenuo da ga je Vučić u ponedeljak pitao da li je spreman da ostane na mestu predsednika Skupštine Vojvodine i da mu je odgovorio da „tu nema nikakve dileme i da bi se rado ponovo prihvatio te funkcije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari