"Poštovaćemo procedure u slučaju Kosova" 1www.wikipedia.org/René Kedus

Spoljna politika Estonije u vezi sa Kosovom neće se menjati dok smo predsedavajući Savetu Evrope. Nemamo nikakav poseban fokus na teme koje se tiču Kosova, ali ukoliko Kosovo odluči da započne proces prijave za članstvo u SE, odnosićemo se prema toj kandidaturi u skladu sa procedurama Saveta Evrope, kažu za Danas u Ministarstvu spoljnih poslova Estonije, odgovarajući na pitanje kakav će biti odnos te države prema Kosovu tokom predsedavanja Savetu Evrope koje je započelo prošle sedmice

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Podsetimo, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je kazao na ministarskom sastanku Saveta Evrope održanom nedavno u Sofiji da je za Srbiju jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje SE na KiM uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Kao prioritete predsedavanja SE, u MSP Estonije navode pružanje podrške evropskoj platformi za „sveobuhvatnu diskusiju i razmenu mišljenja o politici koja se odnosi na upravljanje internetom“, organizovanje konferencije o „onlajn slobodama“, kao i skupa o kulturi i digitalizaciji. Kada je o drugim domenima reč, u Talinu najavljuju konferenciju o dečjim pravima, skretanje pažnje javnosti na važnost borbe protiv „sajber kriminala“, te promovisanje principa „jednakosti polova“ koji je „veoma važan u zaštiti ljudskih prava, funkcionisanju demokratije i poštovanju vladavine prava, ekonomskom razvoju i održivosti“.

Ćutnja Prištine

U proteklih nekoliko godina vlasti u Prištini su u više navrata najavljivale da će Kosovo ubrzo aplicirati za članstvo u SE jer „postoji ogromna podrška u Savetu Evrope za prijem Kosova“. Ipak, nakon bezuspešnog pokušaja u jesen prošle godine da Kosovo postane član Uneska upadljiva je ćutnja Prištine kada je o pridruživanju Savetu Evrope reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari