Rusija bi uložila veto i da Srbija nije to tražila. U visokoj politici nema bratstva, ovde je reč o sopstvenim interesima, komentar je sagovornika Danasa bliskog kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, upitanog da li je Ruska Federacija ispostavila Srbiji neke uslove za ulaganje veta na rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema rečima našeg izvora, Rusija je čak kasnila sa obaveštenjem Srbiji šta će uraditi na sednici SB UN.

„Nismo znali do samog kraja kako će glasati Rusija“, ističe izvor Danasa sa Andrićevog venca.

Na insistiranje Danasa da pojasni pojedine tvrdnje o uslovljenosti ruskog veta određenim kontrauslugama, sagovornik Danasa, koji je vrlo upućen u korake kabineta predsednika Srbije koji su prethodili usvajanju rezolucije o Srebrenici, kategorički odbacuje te navode. „Ništa nisu tražili, a i da sada traže, sve je gotovo“, napominje naš izvor. Prema njegovim rečima, neusvajanje rezolucije o Srebrenici je bilo od izuzetne važnosti za Srbiji.

„Ne verujem da će nam više ikada ovako nešto biti važno i da ćemo biti u prilici da ponovo tražimo od Rusije da spreči donošenje nekog akta koji bi po vrednosti bio približan ovom o Srebrenici“, mišljenja je sagovornik Danasa u odgovoru na pitanje o tome šta Srbija treba da učini zauzvrat.

Podsetimo, nakon objavljivanja vesti da Velika Britanija u saradnji sa Holandijom i Sjedinjenim Američkim Državama piše rezoluciju za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u javnosti se postavilo pitanje da li će i ko u ime Srbije tražiti od Rusije da uloži veto. Prema saznanjima Danasa, kabinet predsednika Tomislava Nikolića čekao je da vidi da li će to učiniti Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova.

Na kraju, pismo u kojem je od Rusije tražen veto poslato je iz kabineta predsednika Republike na adresu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. U tom pismu, predsednik Nikolića moli Putina da stavi veto, navodeći da će Balkan biti na ivici rata ukoliko rezolucija o Srebrenici bude usvojena. Osim toga, Nikolić je u pismu naveo da taj dokument vidi kao politički instrument čiji će konačni ishod oslabiti pozicije Srbije i ugroziti region.

Tražeći od Putina da upotrebi autoritet kako bi onemogućio da u Savet bezbednosti UN stigne tekst rezolucije koji je pripremila Velika Britanija Nikolić je naveo da će, ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski narod bude osuđen za ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da živimo, kao dobre komšije, biti uzaludni“.

Predložena rezolucija o Srebrenici nije u sredu usvojena u Savetu bezbednosti UN jer je Rusija uložila veto. Za rezoluciju je glasalo deset članica Saveta bezbednosti, a četiri su bile uzdržane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari