"Srbijo, hvala na divnoj dobrodošlici" 1

– Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posetili su juče Novi Sad i okolinu u okviru drugog, završnog dana svoje posete Srbiji. Kraljevski par je ispred Katoličke porte stigao u pratnji gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, a dočekao ih je britanski vojni ataše, pukovnik Sajmon Ficgibon. U čast njihovog dolaska polaznici muzičke škole „Isidor Bajić“izveli su odlomak iz „Uspavane lepotice“ Čajkovskog, dok jestotinak građana strpljivo čekalo princa Čarlsa i vojvotkinju Kamilu da se fotografišu sa njima.

Gosti iz Londona su prošetali improvizovanom pijacom sa narodnim rukotvorinama, prisustvovali kulturnom programu u Katoličkoj porti, te otkrili memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima. Na zvaničnom Tviter nalogu kraljevske kuće juče je istaknuta poruka „Srbijo, hvala na divnoj dobrodošlici“.Oni su, takođe, posetili Galeriju Matice srpske, gde su razgovarali sa kustosima i decom koja učestvuju u projetu „Moving Museums“, u organizaciji Britanskog saveta. Vojvotkinja od Kornvola se upoznala sa rezultatima rada sa decom, a princ Čarls je obišao konzervatorsku radionicu gde se izvode radovi na ikonostasu srpske crkve iz Budimpešte. Kraljevskom paru na dar su dati printovi grafičkih listova srpskih manastira.

Princ Čarls je posetio i manastir Kovilj. U čast njegovog dolaska oglasila su se crkvena zvona, a dočekao ga je otac Isihije, bački episkop Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika jegarski Jeronim, koji su ga poveli u obilazak manastira. Za to vreme vojvotkinja od Kornvola boravila je u Sremskim Karlovcima, gde je prisustvovala događaju „Food is great“, na kojem su predstavljeni lokalni specijaliteti i srela se sa proizvođačima hrane i piće iz Velike Britanije koji deluju u Srbiji.

Poseta kraljevskog para Srbiji završena je juče u ranim večernjim satima, njihovim učešćem na svečanom prijemu u Domu Narodne skupštine u Beogradu. Tim povodom organizovana je izložba portreta i fotografija Britanki koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu. Prema protokolu, očekivalo se da se na prijemu princ Čarls obrati medijima. Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do subote će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Darovi od predsednice parlamenta

Kako je bilo najavljivano, predsednica Narodne skupštine Maja Gojkovič princu od Velsa poklonila je oslikanu azbuku na specijalnom papiru, sa ramom u duborezu, dok je vojvotkinja od Kornovala od nje na dar dobila rukavice, rad srpske dizajnerke, budući da se zalaže za unapređenje ženskog preduzenitštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari