Vlada Srbije još nije ni formirana, a među potencijalnim koalicionim partnerima već su počeli javni sukobi. Nakon što je lider URS Mlađan Dinkić u nedelju napisao na internet mreži Tviter da predsednik Nove Srbije Velimir Ilić neće biti ministar poljoprivrede u novoj vladi, Ilić ga je u izjavi za Danas doveo u vezu sa – tajkunskim interesima.

– Meni niko zvanično nije ni nudio da budem ministar poljoprivrede, ali je pravo pitanje po čijem nalogu se Dinkić uopšte bavi kadrovskim pitanjima. Zašto mu nije u interesu da ja budem ministar poljoprivrede u novoj vladi nego neko drugi – kaže Velimir Ilić za Danas.

Zamoljen da precizira „po čijem nalogu se Dinkić bavi kadrovskim pitanjima“, Ilić kaže da ne zna tačno, ali da se pita „da nisu možda neki tajkuni“. Ne želeći da nastavlja sa spekulacijama, Ilić navodi da ga ne bi iznenadilo da je sporna izjava na Tviteru možda „čak i podmetnuta“ lideru URS.

– Ukoliko je Dinkić ipak to sam napisao, moram da kažem da on ni u kom slučaju nije pozvan da procenjuje ko će ući u vladu, a ko neće. On kao predsednik URS nema pravo da određuje da li ću ja biti ministar poljoprivrede, nekog drugog ministarstva ili da li ću uopšte biti ministar. Za Novu Srbiju su program i principi nove vlade važniji od bilo kog personalnog rešenja. A za sve je nadležan mandatar Ivica Dačić, za koga verujem da će napraviti dobar kabinet i da neće dozvoliti da raznorazni tajkuni utiču na personalna rešenja. Tu je svakako i Aleksandar Vučić, koji se najviše pita u ime naše koalicije. Očekujem da će oni postaviti prave ljude na pravom mestu – kaže Ilić, koji je na izborima nastupio u koaliciji sa SNS.

Naš sagovornik navodi da bi njegova Nova Srbija trebalo da „dobije“ jedno ministarstvo u budućoj vladi, ali da neće biti preveliki problem ako ostane bez ijednog resora. „Važno je da u interesu građana što pre dobijemo vladu, koja će prionuti na otklanjanje nagomilanih problema“, kaže Ilić, koji očekuje da će Skupština Srbije do kraja ove sedmice nastaviti konstitutivnu sednicu, kako bi već naredne nedelje vlada mogla da položi zakletvu.

Ilićevu sumnju da iza Dinkićeve izjave možda stoji neki tajkun niko u Ujedinjenim regionima juče nije želeo da komentariše. Šef kabineta Mlađana Dinkića rekao nam je da je lider URS ceo dan na sastancima, dok nam je portparolka Verice Kalanović prenela da njena šefica ne želi da komentariše Ilićeve tvrdnje. Ni ostali visoki funkcioneri URS nisu bili raspoloženi za razgovor o ovoj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari