Radun: Interes SNS i SRS se poklopio 1Foto: FoNet/SRS Arhiva

Posle ulaska koalicije Dveri-DSS u Skupštinu Srbije tenzija između ove koalicije i SRS ne jenjava. Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kaže da su ponovljeni izbori pokazali da je na delu brak SNS i SRS, a lider SRS Vojislav Šešelj smatra da su rezultati falsifikovani kako bi se „veštački namakao cenzus“ koalicijama SDS-LDP-LSV i Dveri-DSS.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

– Moguće da su se interesi vladajuće koalicije i SRS Vojislava Šešelja poklopili na ovim ponovljenim izborima, jer ni jednima ni drugima nije odgovaralo da koalicija Dveri-DSS uđe u parlament, kaže za Danas politički analitičar Branko Radun komentarišući odnos SRS i SNS, a povodom izjave predsednice DSS Sande Rašković Ivić o braku ove dve stranke.

– Ponovljeni izbori na 15 biračkih mesta pokazali su da je na sceni tajni brak između Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja, rekla je Rašković Ivić.

Gostujući u Novom danu na televiziji N1, ona je naglasila da je Srpska radikalna stranka u sredu osvojila strahovito malo glasova – pet, osam ili deset glasova na biračkim mestima koja imaju po 1.000 ljudi što kako ističe, pokazuje da su radikali glasali za SNS. Prema rečima Raduna, to je njen odgovor na optužbe da je na delu javni brak između Dveri-DSS, DS, saveza LDP-SDS-LSV i pokreta Dosta je bilo.

– Ko je za koga glasao je zanimljivo pitanje na koje je teško odgovoriti. Ali u politici je obično tako, da se na optužbe odgovara kontraoptužbama. Ona u stvari pokušava da prebaci lopticu na teren političkih protivnika. Obično u optužbama i kontraoptužbama ima dosta istine, koja je negde između, kaže Radun.

Prema njegovim rečima, interesi Šešelja i Vučića su se poklopili.

– Šešelju svakako nije odgovaralo da koalicija Dveri-DSS uđe u parlament, jer bi njegova stranka bila jedina u tom bloku koji je proruski i protiv EU i NATO, objašnjava Radun.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj zatražio je juče održavanje novih parlamentarnih izbora, uz obrazloženje da su protekli imali „krupnu falinku“, pored ostalog i zbog falsifikovanja rezultata, saopštila je ta partija. On je na konferenciji za novinare, rekao da su rezultati falsifikovani kako bi se „veštački namakao cenzus“ koalicijama SDS-LDP-LSV i Dveri-DSS, a posle intervencije američkog ambasadora Kajla Skata u Republičkoj izbornoj komisiji i u Republičkom zavodu za statistiku. On je demantovao tvrdnje da su pristalice SRS glasale juče za SNS, a lošiji izborni rezultat radikala na ponovljenim izborima tumači nezainteresovanošću članstva.

– Izborna pravila su prekršena tako što nisu sve stranke bile ravnopravno zastupljene u medijima i tako što je Javni servis svoje predizborne okrugle stolove sveo na minimum, objasnio je on.

Prema mišljenju Šešelja, odluka RIK da se ne dozvoli svim strankama da imaju svoje kontrolore na području Kosova takođe predstavlja kršenje izbornih pravila i važeće izborne regulative.

On je ukazao da se RIK tri dana nije sastajala radi brojanja glasova „i samo je vrh te komisije znao kakve se radnje sprovode iza kulisa“.

On je upozorio da neregularnost parlamentarnih izbora dovodi u pitanje i legitimitet Skupštine, koja zbog toga nema potpuni legitimitet i zbog toga se moraju održati novi. Najavio je da će se radikali u parlamentu zalagati za izmene izbornog zakonodavstva, pa da se onda ide na nove izbore.

Tadić: Ni po koju cenu nećemo sa SNS

Ni po koju cenu nećemo ući u vladu sa SNS bilo na republičkom bilo na pokrajinskom nivou, izjavio je juče predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i poručio da aktuelna vlast obmanjuje građane i da je zabeležila tri puta manje investicija nego vlada Mirka Cvetkovića. Tadić je na konferenciji za novinare u sedištu svoje stranke u Beogradu rekao da je na svakoj stranci da sama odluči o eventualnom učešću u razgovorima o vladi, ali je izrazio uverenje da će i Liga socijaldemokrata Vojvodine postupiti isto kao i SDS, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari